iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората на бъдещето придобиват странни атрибути

Хората на бъдещето придобиват странни атрибути 01_1452932207

Хората на бъдещето може да придобият странни атрибути като хриле и ципи по крайниците, за да се адаптират към новите условия за живот, като в зависимост от това как ще се промени планетата ни, човешките й обитатели може да увеличат или да намалят ръста си, както и да се сдобият с допълнително окосмяване. Британски учени са разработили модел на човека на бъдещето при 3 различни сценария - воден свят, колонизиране на друга планета и ледена епоха.

Автор на проучването е д-р Матю Скинър от Университета на Кент. С помощта на графичния дизайнер Куентин Дивайн той е пресъздал образа на бъдещите ни потомци. Ученият обяснява, че някои нови атрибути като ципите по крайниците може да се появят доста бързо, тъй като при някои хора вече се наблюдава генетична мутация, която позволява това. За други промени пък може да са нужни десетки хиляди години.

Ако глобалното затопляне продължи и арктическите ледове се разтопят, може да станем свидетели на "воден свят". При такъв сценарий д-р Скинър очаква хората да развият ципи между пръстите на ръцете и краката и очи, подобни на котешките, които да им позволяват да виждат в тъмнината под водата. Ако станем водни същества, ще трябва да развием и допълнителен слой мазнини, като тези при бебетата, които да ни защитават от дългия престой под вода. Водният живот вероятно ще накара хората да разработят изкуствени хриле, които да извличат кислорода от водата и да го пренасят в кръвта на хората. Като ефект от това вероятно капацитетът на белите дробове ще намалее, съответно и размерът на гръдния кош. Към очите може би ще се развие и допълнителен клепач, който да защитава окото от водата.

Ако пък се стигне до ледена епоха, кожата на хората ще стане много бледа, прогнозира ученият. Целта на това е да се синтезира повече витамин Д с по-малко слънчева светлина. За да се адаптират хората към студовете, ще им е нужно по-силно окосмяване и повече мускули. Ще пораснат и лицето, и носът, за да може по-голямо количество студен въздух да се затопля в назофаринкса, преди да стигне до белите дробове. Хората ще са физически по-силни, тъй като възможностите за използване на технологиите ще намалеят. Това ще важи особено много за мъжете, които вече ще трябва да привличат жените не с интелекта си, а с физиката си - подобно на горилите. Дамите обаче също ще трябва да станат по-силни, а допълнителното окосмяване ще им помогне да се предпазят от студа.

Ако пък например Земята бъде ударена от метеорит и хората колонизират друга планета, ще последват промени, свързани с ниската гравитация. Те включват издължаване на ръцете и скъсяване на краката. Горните и долните крайници ще станат почти еднакви на дължина. Възможно е да се развият срещуположни палци на краката, като на ръцете. Целта на това ще е краката да могат да захващат по-добре предмети при ниска гравитация. При такъв сценарий може да се стигне и до пълно изчезване на зъбите и намаляване размера на лицето, съответно на челюстите и на устата. В резултат на това хората ще заприличат на новородени бебета и единствената функция на устата ще е да преглъща. Поради липса на естествени врагове и размерът на човешкото тяло може да намалее.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.