iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Хората купуват все повече живи елхички

Хората купуват все повече живи елхички 12_1419327165

Тази година досега са продадени двойно повече живи елхички. Това показват данните на държавните горски и ловни стопанства.

Над 20 000 броя коледни дръвчета в саксии са купени от крайни потребители при едва 9000 през миналата година.

Големият интерес е резултат от обявената национална кампания на земеделското министерство. Идеята е хората да изберат жива елхичка, която после

да бъде засадена

в т.нар. Коледна

гора

и така да се опазят българските гори и природа.

За това обаче не е достатъчно само да се купи коледно дръвче в саксия, което в края на януари да бъде поставено в земята. За да се “хване” и оцелее, трябва да се спазват определени правила, иначе е все едно дали си вземате отсечена елха, или жива, признават горските експерти.

Не е добре дръвчето да престоява повече от 2-3 седмици в стая, която се отоплява, предупреди и зам. земеделският министър с ресор “гори” доц. Георги Костов. Най-добре е след закупуването му да се сложи първо на студено - например на балкона. Почвата в контейнера трябва да се поддържа постоянно влажна. В никакъв случай обаче

не трябва да

се наторява,

защото дръвчето е в състояние на покой.

В стая елхичката може да се внесе например ден преди Бъдни вечер, за да бъде украсена. По-възможност това не трябва да е най-топлото помещение и задължително да е далеч от отоплителните уреди - радиатори, климатици, печки, камини. За украсата е добре да не се ползват много тежки гирлянди, топки и играчки, както и трябва да се избягват лампички с голяма мощност, защото дръвчето се нагрява и игличките се обезводняват.

“Има опасност, ако ги държим на много топло, дръвчетата да се излъжат, че е пролет”, обясни доц. Костов. Още след Йордановден пък е добре отново живите елхички да са на по-студено. Това обаче не трябва да става рязко, а плавно. Не е добре, ако директно сложим саксията с коледното дръвче на балкона - то

може да се

стресира от студа

и да изсъхне

Най-добре е да намерим място - закрито помещение, което е хладно и светло. Там дръвчетата трябва да престоят поне седмица, за да се аклиматизират. В случай че нямате такова помещение сложете елхичката на някое място на двора, което е на завет, най-добре в по-топъл ден или при снеговалеж. Едва след аклиматизацията може да сложим дръвчетата и на по-студено - например на балкона, независимо колко е студено навън.

В началото на новата 2015 г. ще организираме и проведем кампания по засаждане на живите елхички, обяви зам.-министър Костов. Министерството на земеделието ще покани официално в инициативата да се включат и представителите на местната власт, които да изберат подходящи терени.

Коледното дръвче задължително трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (март - началото на април).

За закъснелите да се снабдят с елхичка на сайта на министерството на земеделието и на Изпълнителната агенция по горите са обявени местата, от които потребителите могат да купят законно и живи, и отсечени дръвчета директно от горските стопанства у нас.

Експертите съветват преди покупката на елхичка в контейнер леко да я повдигнете от съда, за да огледате корените. Те трябва да изглеждат свежи, както и стволът, а почвата да е влажна. Самите корени пък трябва да са заели формата на саксията. Те трябва да са здрави, с достатъчно бала пръст по тях. Принципът е, че

за дръвче, високо

150 см, балата с

пръст трябва да е

с диаметър

около 50 см

Потребителите е добре да знаят, че по-малките елхички се адаптират по-лесно към променените условия на отглеждане.

Според земеделското министерство след въвеждането на задължителната маркировка - контролни пластини, от 2013 г. насам има 4 пъти увеличение на потреблението и на отсечени елхички. Например през миналата година на пазара били реализирани законно 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частни и общински територии.

За 2012 г. броят на отчетените елхи е едва 14 024.

Коледните дръвчета

тази година са

с жълта овална

пластина,

която се поставя между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. За настоящата Коледа заявените контролни пластини от агенцията по горите са 100 000 броя.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

28-Юни-2016

27-Юни-2016

29-Юни-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com