iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хора ядат сярна гъба весто пилешко месо

Хора ядат сярна гъба весто пилешко месо 05_1432800397

Българи се хранят със сярна гъба вместо с месо, като опасният деликатес, за който специалистите предупреждават, че може да е отровен, расте масово по дърветата в цялата страна. Гъбата за поредна година се превръща в основно блюдо за хора, които от немотия не стъпват в магазина.

Те разчитат само на събраното от близките поляни за прехраната си. „Това е жълта гъба. Расте страшно бързо, но е хубаво да я хванеш млада. Тогава е най-близка на вкус до пилешкото месо. При нас расте върху няколко по-стари джанки“, разказаха пред ФОРУМНЮЗ групи събирачи на диви растения в София. Те са навън още с първите пролетни дни, когато тръгват гъбите, дивият чесън, билките и пр. Именно от това, което успеят да открият и откъснат, те успяват да свържат двата края. По думите им дори и нещо да не ти харесва на вкус в началото, свикваш с него.

Затова несъмнено една от най-сериозните им находки е сярната гъба. „Месото е досущ като това на пилешкото, а вкусът варира в зависимост как се сготви. Не се нрави на всеки, но ако не е отровна за теб, ядеш“, обясниха гъбари пред екип на сайта. Един от тях се натъкнал на жълтите ветрила между клоните на прораснала джанка, докато оглеждал близката полянка за див чесън и лук.

Заместител или деликатес

И докато гъбата става все по-популярна, от години заместителят на месото е хит сред вегетарианците и веганите. Тя е известна като „Пилето на горите“.

Въпреки че се води ядлива, тя може да предизвика опасни алергични реакции, предупреждават експерти. Симптоми включват проблеми с храносмилането, халюцинации при деца, затова трябва много да се внимава с консумацията й.

Източник: forumnews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.