iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хит сред тийнеджърите са сайтове за самонараняване

Хит сред тийнеджърите са сайтове за самонараняване 11_1415178917

Българчетата са сред децата, заемащи челни места в ЕС по престой в интернет, показват данните на Европейската изследователска мрежа „Децата на ЕС онлайн”.

Българчетата са от най-редовните потребители на мрежата, като сърфират в нета от собствената си стая или през мобилния си телефон.„Това изследване потвърждава тенденцията от минали години, когато само шведите изпреварваха българските деца по престой в интернет”, коментира координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Децата все по-често са онлайн през мобилните си телефони, показват още резултатите от изследването. Така престоят в интернет става все по-труден за контрол от страна на родителите. Все повече от децата в Европа между 11 и 16 години попадат на езика на омразата в интернет, предаде „Монитор”.

В момента делът им е 20% от малките интернет потребители, спрямо 13% преди 4 години. Увеличават се и посетителите на сайтове за пропаганда на анорексията до 20% спрямо 9% през 2010 година. Повишен интерес има и към интернет съдържанието, подтикващо към самонараняване. В момента потребителите му са отново 20%, в сравнение със 7 % през 2010 година.

Анализаторите отчитат все пак, че наред с рисковете интернет може да бъде и от голяма ползва за развитието на уменията на децата. Експертите препоръчват на родителите да увеличат мерките за безопасност, ако детето им прекалява със сърфирането в мрежата. За целта могат да се възползват от програмите, чрез които е възможно да следят какво правят хлапетата в нета, или да блокират достъпа на децата си до определени сайтове. В България обаче тези мерки не се прилагат често от родителите, обясни Апостолов.

Според данните от изследването учениците най-често се смущават от порнографското съдържание в нета. Притесняват ги и клипчета и снимки, изобразяващи насилие или жестокост на хора и животни. Онлайн тревогите на децата нарастват значително щом навършат 12 години. По-малките се смущават от неподходящо съдържание, докато по-големите споделят, че ги притесняват неприятни постъпки или хора в интернет.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.