iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гвардейците ни трябва да си купуват храна сами

Гвардейците ни трябва да си купуват храна сами 08_1439970113

И представителните ни на гвардейците минаха на сандвичи, като момчетата на караул пред президентството и останалите униформени стражи получават пари на ръка, вместо топло приготвени ястия заради проблем с обществена поръчка за доставка на храна, научи „Монитор“.

Така, почетните ни военни трябва сами да отскачат

до някое заведение за бързо хранене

за да се подкрепят при дългите дежурства от по 12 и 24 часа, както и при протоколните мероприятия.

Както „Монитор“ писа, до тази схема опря и самото МО, след като се оказа, че договорът с доставчика изтече, без да е направена организация за подписване на нов. В резултат военните започнаха да получават по около 200 лв. на месец, за да се изхранват, като сумите варират според дежурствата.

Гвардейците са на същия режим - пари вместо манджа, от октомври миналата година, когато е изтекъл последният договор за доставка на готова храна. Обществена поръчка за намиране на нова фирма бе обявена през април тази година, но е прекратена месец по-късно заради пропуск. „Установено е нарушение, което не може да бъде отстранено - непубликуване на обявление за откриване на процедурата в официален вестник на ЕС“, пише в мотивите на решението за прекратяване на търга. От Националната гвардейска част уточниха, че причина за спирането е била и издадена нова наредба на МО с допълнителни условия, на които първоначалният вариант не отговарял. Затова преди дни е открита нова процедура, с която се търси доставчик на готова храна. Тя обаче ще се проточи доста във времето, тъй като до 5 октомври само ще се чакат оферти, едва след това ще става подборът, а после ще текат и срокове за обжалване. Това означава, че

поне още няколко месеца

гвардейците ще я карат с пари на ръка. От ръководството на военното формирование подчертаха пред „Монитор“, че по принцип това не е проблем и припомниха че Министерството на отбраната е разрешило схемата със заплащане на порцион като един от общо 3 варианта за изхранване. Другата алтернатива на доставката на топла храна била „войсковото хранене“, което означава приготвяне на манджа на място. Националната гвардейска част обаче не разполагала с подобен ресурс, след като опитът през миналата година да се отдаде под наем хранителният комплекс в поделението,

също ударил на камък

Затова сега се търси доставчик. В новата оферта, пусната преди дни, е увеличен срокът, в който избраната фирма ще носи храна на гвардейците – от 3 на 5 години. Това обаче оскъпява поръчката като вместо 618 607 лв., е заложена стойност от 882 736 лв.

Остават изискванията към дажбите – да бъдат „екстра качество“,

без съдържание на консерванти, заместители, оцветители и ГМО, както и да са приготвени най-много два часа преди доставката им. Предвиденото здравословно меню трябва да осигури на гвардейците разнообразие от плодове, по-малко хляб и повечко месо.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.