iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грешно е да се храните, за да правите компания

Грешно е да се храните, за да правите компания 07_1437394073

Често прекомерният апетит и неправилното отношение към живота водят до безразборно тъпчене с храна. Това пък влияе зле върху самочувствието, влошава храносмилането и като резултат води до затлъстяване.

В много случаи причина за лакомото поглъщане на големи количества храна е всекидневният стрес. Няма значение от какво точно е породен той. Понякога на пръв поглед напълно безобидни неща ни дразнят, а друг път важни и екзистенциални – разочарованието от хората, раздялата с любим човек, депресия и т.н.

На фона на какъвто и да било стрес човек може да започне да се тъпче, при това с нездравословни храни – сладкиши, чипсове, тлъсто месо… Обикновено всеки, който се сблъсква с този проблем, смята, че просто има лош ден, че подобна издънка с менюто е само еднократен повик на организма и на следващия ден кулинарното безобразие няма да се повтори. Но за жалост най-често то се повтаря…

Как да се избавим от силното чувство на глад и да предотвратим неминуемо предизвикваното от него натрупване на излишно тегло? Съществува така наречената психологическа диета, с чиито правила успешно може да се преборите с този труден казус.

Най-главното е положителната настройка към живота

Въпреки всички трудности, с които се налага да се сблъскваме всекидневно, важно е да не се отчайваме. Колкото по-силни сме душевно, толкова по-малко ще се поддаваме на стреса.

Опитвайте се винаги да се придържате към определено меню и не го променяйте в стресови ситуации, нито пък се „награждавайте” с лакомства за добре свършена работа или успех на любовния фронт. За организма неочакваните промени в храненето определено са натоварване. За да не се случва това, яжте каквото ви се прииска, но в неголямо количество. Разпределете приемите на храна равномерно в течение на деня и се старайте да не нарушавате този график независимо от житейските ситуации. Установете си и разтоварващи дни - това е полезно за здравето.

Не смятайте, че колкото повече различни продукти ядете, толкова по-голямо удоволствие ще получите

Това не е така. Удоволствието трябва да дойде от самия процес на приемане на храната и от това как тя се сервира на масата. Стремете се винаги да поднасяте ястията красиво и спокойно да ги консумирате, без бързане и пререкания. Това наистина ще ви достави удоволствие. Не бързайте да ометете наведнъж всичко, което е сложено на масата. Яжте бавно и дъвчете храната старателно, колкото и много задачи още да ви чакат за деня.

Не е нужно да преяждате. Както французите съветват, след приемането на храна трябва да остане леко чувство на глад. Това не бива да ви безпокои – усещането за ситост ще се появи след около половин час.

Не си струва да отвличате вниманието си по време на храна със странични дейности, например гледане на телевизия, особено ако онова, което виждате на екрана, ви дразни. Съчетаването на вечерята с новините, които по традиция са лоши, не е добър вариант. Това влошава не само храносмилането, но и общия емоционален фон.

Особено лош навик пък е да изядете нещо само за да правите компания на някого. Можете да поседите заедно и да поговорите, без да консумирате храна, ако не сте гладни. Така наречената психологическа диета не е сложна и при съблюдаването на принципите й можем да свалим до 5 кг за няколко седмици, но често е трудно да се контролираме. А целият живот предполага определен контрол и ограничения и най-вече от нас зависи как ще изглеждаме и как ще се чувстваме.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.