iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Голям астероид ще доближи Земята на Бъдни вечер

Голям астероид ще доближи Земята на Бъдни вечер 12_1450277294

Тази година човечеството получава астероиди по всякакви поводи. Това пише Popular Science, като най-напред астероидът “Голямата тиква” мина за бонбони на Хелоуин, а сега на Бъдни вечер очакваме друг астероид да напълни коледните чорапи с въглеродни хондрити, коментира изданието.

Астероидът 163899, познат още като 2003 SD220, ще прелети покрай Земята на безопасните 10,7 милиона километра, което е приблизително 28 пъти разстоянието до Луната.

Той е космическа скала със забележителни размери - широчината му е между 0,8 и 2,5 километра. Скоростта му е около 8 километра в секунда.

Небесното тяло ще е видимо само с телескоп, но няма място за притеснения, ако го пропуснем, тъй като астероидът ще се върне отново през 2018 и 2021 година.

Експерти от американската Национална космическа агенция (NASA) обясняват, че това е първото от пет приближавания на астероида, позволяващи радарно засичане, които предстоят в следващите 12 години.

По време на прелитанията учените ще направят измервания, които ще дадат възможност да се изчисли масата на небесното и да се анализират плътността и вътрешната му структура.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.