iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гъбичка в дома ни може да ни разболее

Гъбичка в дома ни може да ни разболее 06_1434008622

Причината за плесента в домовете ни е микроскопичната гъбичка от рода аспергилус. Ако не вземете мерки, тя може да ви разболее от т.нар. бронхоалвеоларна аспергилоза.

Затова първата мярка за справяне с атаката й е да се отстрани течът или влагата. Това посъветва читателите на „Труд“ проф. Тодор Кантаржиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Гъбичката аспергилус поразява алвеолите (мехурчетата в белия дроб), благодарение на които дишаме. Човек започва да получава симптоми, сякаш е с астма – мъчи го кашлица, задух, затруднено дишане. Обяснението е, че се получава алергична реакция на белия дроб към антигените на гъбичката.

Когато има съмнение за бронхоалвеоларна аспергилоза се извършват няколко вида специализирани изследвания. „Най-напред трябва да се докажат антитела в кръвта срещу аспергилус. Гъбичката трябва да се изолира от храчката многократко, често при застигнатите пациенти се открива типична находка в белия дроб, което се установява с рентгенова снимка. Заболелите имат също алергичност към аспергилуса, което става ясно с кожен тест“, изброи проф. Кантарджиев.

Лечението, което е на няколко курса, е с медикаменти срещу астматичните пристъпи и срещу самата гъбичка. „Има ги в аптеките, включително и български аналози, те не са скъпи“, посочи специалистът. Медикаментите обаче няма да доведат до желания ефект, ако най-напред не прекратите достъпа до въздух, в който има аспергилус. Добре е да се почисти също климатикът преди старта на лятото, тъй като аспергилус се развива по неговия филтър. „Всички плесени в дома трябва да се „изсушат“, а после да се третират със специалните препарати“, каза проф. Кантарджиев. Днес масово хората имат пластмасова дограма, която изолира добре. Но когато помещенията не се отопляват добре заради конденз е възможно да се появят плесени по ъглите на стаите. „Затова е много важно да се проветрява често, а когато не вали дъжд, оставяйте прозореца леко открехнат“, препоръча експертът.

Гъбичката аспергилус атакува по-често хората с хронични белодробни заболявания, например хроничен бронхит. Уязвими са децата и подрастващите.

Малцина знаят, че най-често използваните в стопанската дейност микроорганизми са именно микроскопичните гъбички. С тях са свързани почти всички начини на приготвяне на храни и производството на вино, бира, мляко. „Хората отдават тази роля на бактериите, а всъщност водещи са гъбичките. Те имат широко приложение и в химическата индустрия, а в последно време благодарение на тях се произвеждат антигените във ваксините (в следствие на генна модификация и на генно инженерство)“, посочи проф. Кантарджиев.

Отключва 3 вида заболявания

Излекувайте се преди отпуската!

Микроскопичните гъбички причиняват заболявания у хората, които се наричат микози. Те могат да се поделят в три групи.

Първата от тях са кожните микози. Много често срещани са в развитите държави, тъй като застигат до 2/3 от хората. Просто казано това са гъбичките по краката, по ноктите, по кожните гънки и тези, които лятно време особено се активират и причиняват бели петна по кожата (до това оплакване води гъбичката маласезия). „Преди сезона на отпуските човек трябва да вземе мерки, тъй като когато слънцето огрява кожата, засегната от маласезията част остава бяла и изглежда недобре на фона на останалата потъмняла зона“, казаха специалисти. Те препоръчват хората да се лекуват от кожното заболяване, както и от гъбичките по краката и по ноктите. В последния случай терапията е по-дълга, тъй като самият нокът расте бавно - с около милиметър на месец. Т.е. за да се възстанови напълно, трябва да минат 6 месеца до 1 година.

Гъбичките по ноктите и по краката се срещат все по-често с напредването на възрастта. Те се откриват при всеки втори българин над 60 г., показват проучвания. А по ноктите на ръцете - при хората, които работят във влажна среда и често мият ръцете си.

В групата на кожните микози е и бялото течение при жените (70% от тях са го получавали в даден момент от живота си). То се дължи на гъбички във влагалището. Обикновено се появяват при имунен дефицит или при продължителното приемане на антибиотици.

Втората група болести, причинявани от микроскопичните гъбички, са подкожните микози. Те са много редки, годишно се регистрират по десетина случая.

Третата група заболявания се наблюдават при много тежко болни, като се засягат вътрешните им органи, изключително опасни са, затова често се стига до фатален изход. Това са т.нар. системни микози, които преминават като сепсис (отравяне на кръвта). Лекуват се много тежко и се диагностицират на малко места в страната ни.

Гъбичките причиняват и алергии като описаната по-горе бронхоалвеоларна аспергилоза.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.