iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирма от Трън отваря туристическа агенция в с. Долна Секирна

Фирма от Трън отваря туристическа агенция в с. Долна Секирна 10_1412155129

Туристическа агенция ще отвори врати в брезнишкото село Долна Секирна. Такова намерение има трънската фирма ЕТ „Александра Методиева – Солар Енерджи”.

Агенцията ще се помещава в сграда от 55 кв. м. В нея ще работят двама души, които ще набират туристи чрез интернет реклама. На желаещите ще се организират еднодневни и двудневни излети с велосипед или пък пешеходни преходи. Те ще се осъществяват по маркирани маршрути. На туристите ще се осигурява и опитен водач. За транспортиране на екипировката и туристите пък фирмата ще ползва специализиран лекотоварен автомобил на екологично гориво.

Долна Секирна е с население около 200 човека. Селото се гордее с много красиви гледки и маршрути. В околността са намирани камъни с отпечатани фосили. Повече от 1200 години преди Христа древните тракийски племена са имали светилище в близост до една от махалите на село Долна Секирна. През 2005 г. са започнати разкопки на скално и ямно светилище, уникално за Западна България, от експедиция на Районен историческият музей в Перник. Открити са уникален изящен бронзов пръстен от края на ранножелязната епоха, част от рядка римска фибула, бронзови монети, сред които е имало посребрени, каменни оръдия на труда, както и голямo количество керамичен материал.

Непосредственно до Долна Секирна се намира и село Горна Секирна, населено с едва 30-тина човека. Намира се в планински район в полите на Ерулската планина, а надморската му височина е 1052 м. От селото тръгва маршрут за изкачването на връх Кръст, откъдето може да се превземе и най-високият връх в Ерулската планина – Големи връх (1481 м).

„Едва ли има връх в България с по- панорамна гледка от тази. От Ерулската планина докъдето стигне поглед се вижда море от над 30 планини, към които има идеална видимост. От тях 5 в Сърбия – Църноок, Бесна кобила, Влашка планина, Гребен, както и планина зад Руй в посока северозапад, чието име не знам. Голяма част от сръбската Стара планина също попада в полезрението, а в българската част от Ком до Мургаш. Останалите планини, на които може да се любувате от Големи връх са Руй, Завалска, Вискяр, Люлин, Ездимирска, Парамунска (Стража), Любаш, Голо Бърдо, Черна Гора, Витоша, Верила, Рила, Конявска планина, Рудини, Земенска планина, Осогово, Лисец, Пенкьовска планина, Кобилска, Милевска, Кървави камък, Еловишка, Боховска и Милославска”, твърдят специалисти.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.