iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ето някои храни, които ни помагат при борбата със слънцето

Ето някои храни, които ни помагат при борбата със слънцето 04_1429788812

През лятото ни измъчват слънчевите изгаряния, като се питаме как да спрем вредните UV и UB лъчи? Слънцезащитните кремове са временно решение, тъй като няма как през 2 часа да се мажем с тях.

На помощ пак идват някои храни, които могат да помогнат в борбата с вредните излъчвания. Ето и кои са те:

Черен шоколад

Той е на първо място сред храните, предотвратяващи слънчевите изгаряния. От една страна това се дължи на флавоноидите, които съдържа, а от друга - че увеличава кислорода в кръвта.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци и билки като босилек, спанак, магданоз и розмарин са богати на антиоксидантите каротеноиди и полифеноли, които предотвратяват свободните радикали, генерирани от слънчевите лъчи.

Риба

По-мазните риби и ракообразни са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което подпомага защитните сили на кожата и действат като противовъзпалително средство. Протеините, които се съдържат в тези риби предпазват от рак на кожата, блокирайки щетите от вредните слънчеви лъчи.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците карфиол, броколи и зеле съдържат минерала сулфорафан, който предпазва кожата от слънчевите лъчи. Многото антиоксиданти в тях пък се борят срещу свободните радикали, които увреждат кожата при продължително излагане на слънце.

Гъби "Кримини"

Това е много рядък вид гъби, който благодарение на съдържащия се в него селен, повишава производството на антиоксиданти в организма и по този начин защитава кожата от слънчеви изгаряния.

Домати

За намаляване на вредите от слънчевите изгаряния консумирайте домати, тъй като те са богат източник на антиоксиданта каротеноиди. Този вид зеленчук съдържа пигмент, помагащ за намаляване дразненето на кожата от UV лъчите.

Вишна

Не всички харесват вишните заради киселия вкус, но те са много полезни в борбата със слънцето, защото са богат източник на пигмента мелатонин, който възстановява кожата, ако вече е увредена от слънчевите лъчи.

Ленено семе и орехи

Подобно на рибите, лененото семе и орехите са богати на омега-3 мастни киселини и са подходящ избор за хора, които не обичат морска храна.

Диня

Динята съдържа каротиноидния пигмент ликопен, който е много ефективен в усвояването на свободните радикали, които кожата произвежда при излагане на слънце. Освен това е и много добър избор в летните дни, когато заради високите температури нищо не ни се хапва.

Нар

Нарът е истинско богатство на антиоксиданти, които подпомагат борбата с вредните UV лъчите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

21-Юли-2016

20-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.