iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Екстрадирането от Германия на един бежанец струва по-скъпо от луксозна почивка

Екстрадирането от Германия на един бежанец струва по-скъпо от луксозна почивка 01_1452013586

Екстрадирането от Германия на един бежанец, чиято молба за убежище е била отхвърлена, струва по-скъпо от луксозна почивка. Това пресметна германският вестник „Ди Велт”. Според изданието депортирането коства на държавната хазна повече, отколкото един германски гражданин плаща за почивка с всякакви екстри.

Според закона за пребиваването на чужденци в бундесрепубликата „разходите, възникнали при отхвърлянето, връщането или депортирането на чужденеца, са за негова сметка“. На практика обаче Берлин поема тежестта по принудителното изселване на прииждащите. По данни, предоставени от отделните германски провинции, в 98 процента от случаите разходите за екстрадирането на бежанци са направени от страна на германските власти.

В същото време стана ясно, че през 2016 г. властите във Финландия ще продължат със затварянето на бежанските центрове, ако мигрантската вълна не се увеличи рязко. В края на миналата година правителството обяви, че ще закрие три и ще замрази строителството на няколко други нови центъра.

Финландският парламент смята да обсъди и правомерността на изискването за визи у бежанците, които пристигат с фериботи от Германия. Бежанците пътуват с фериботи на компанията Finnlines от немското пристанище Травемюнд до столицата Хелзинки. Всеки ден по този маршрут влизат десетки имигранти. Смята се, че призивът на полицията и граничната служба до фериботната компания за проверка на визи не отговаря на закона. В него нелегалното пресичане на границата по хуманитарни причини не се смята за нарушение.

Едва 9 държави от ЕС - Белгия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания - са приели досега разселени от Италия и Гърция мигранти. Това сочат данни, представени от Европейската комисия.

От общо 106 хиляди мигранти, подлежащи на разселване в ЕС по тази схема, досега са били преместени 272-ма души. Като цяло в ЕС има на раположение 97 982 свободни места за разселени мигранти.

В периода септември-декември 2015 г. държавите от ЕС са експулсирали 683-ма мигранти без право на престой. Държавите, където тези хора са били връщани, са Пакистан, Албания, Косово, Нигерия, Армения и Грузия.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.