iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Експериментират микробус без водач в Холандия

Експериментират микробус без водач в Холандия 09_1443440849

Шестместен микробус без водач ще бъде тестван в реални условия през ноември в Холандия, като микробусът WEpod EZ-10 няма да се движи в специално резервирана за него лента на пътя и това ще е първият подобен експеримент в Европа.

WEpod EZ-10 няма волан и педали. Може да развие максимална скорост 25 км/ч и използва обичайните за тази технология сензори, система за геолокализация и камери, за да се фиксират препятствията и микробусът да приспособи движението си към заобикалящата го среда или да се отклони от пътя, ако това е необходимо.

WEpod EZ-10 няма да се движи в лошо време, нощем и в пиковите часове, а при работа движението му ще бъде наблюдавано от разстояние от контролна зала.

Маршрутът на микробуса е 10-километров – между кампуса на университета във Вагенинген и гара Еде-Вагенинген. Пътуващите ще резервират местата си и ще отварят вратата му с помощта на приложение за смартфон.

Проектът е на стойност 3,5 милиона евро и включва два микробуса. Второто тестване е планирано между май и юли следващата година.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.