iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Джинджифилът лекува много болести

Джинджифилът лекува много болести 05_1463371938

Джинджифилът е мистериозен лек, известен още от древността, като го наричат и панацеята на боговете. Природният дар лекува редица болести и ни предпазва от други. Той е и великолепна подправка. В XXI век преоткриваме екзотичния джинджифил, който е бил познат още преди 7000 години в Южна Азия. Използват го още старите гърци и римляни. Индийците го възхваляват като лек за всички болести. Арабите го прилагат при редки заболявания и го дават дори на децата за укрепване и здрав растеж. С упадъка на Римската империя търговията с подправки е овладяна от арабските племена и джинджифилът се превръща в скъп продукт като почти изчезва от европейската кухня през средните векове. Във времената на великите географски открития търговските връзки между Европа и Азия стават все по силни и активни.

В Европа джинджифилът е пренесен едва през XIII век от великия изследовател Марко Поло. Разпространява се в тропическите части на Америка, а оттам - в Ямайка. Островът става известен с най-качествения джинджифил. Лечебните му свойства са известни вече за голяма част от островите, като постепенно неговата популярност се пренася и на Стария континент. Особено полезен е в сезона на настинките и при стрес. Една лъжица от вълшебния корен на ден ви гарантират предпазване от грип, вирусни инфекции и настинки. Желателно е коренът да се консумира в суров вид в салата или като добавка към прясно изцедените сокове от плодове. От джинджифила може да се направи и чай. Важното е да се приготвя със запарка, а не да се вари, за да не се губят ценните му вещества. В него има много калий, манган и минерали. Съдържа и смоли, полизахариди, флавоноиди и етеричното масло зингиберон, на което се дължи лютивият му вкус. Джинджфилът, комбиниран с кленов сироп, топи невероятно мазнините и отслабвате неусетно. Освен като подправка, джинджифиловият корен се използва и за лечение на редица заболявания, пише сайта polezno.ru.

Стара рецепта от нашите баби напоследък става все по-популярна за подсилване на имунната система. Приготвя се изключително лесно. Два корена от джинджифил се обелват и настъргват на ренде. Смесват се с половин килограм домашен пчелен мед. Разбъркват се добре. Получената смес се държи в хладилника. От нея се консумира 3-4 пъти на ден по една супена лъжица, а вкусът е повече от приятен - сладко-пикантен, сгряващо-вкусен. За предпочитане е медът да е домашен, а не купешки, който е пълен с глюкозо-фруктозен сироп, тъй като няма да се постигне желаният ефект, съветват специалистите. В оригиналната рецепта се препоръчва сместа да се разбърка с дървена лъжица, а не с метална. Комбинацията от мед и джинджифил нормализира нивото на холестерола, балансира кръвното налягане и има противовъзпалително действие. С тази рецепта гарантирано ще подобрите и функциите на мозъка, а пролетната умора ще ви подмине. Направете го сега!

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.