iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дронове могат да заменят пощальоните

Дронове могат да заменят пощальоните 07_1438342464

Летящи роботи или дронове могат да заменят куриерите и пощальоните, като правят по-бързи доставки до вратата на клиента.

Според нов проект на Гугъл, наречен „Проект крила”, това би могло да стане само до 10 години. Роботите, които все по-често са наричани дронове, ще се движат във въздушното пространство на натоварени градове и така ще стигат по-бързо и безпроблемно. Лидерът на проекта Дейв Вос разкри идеите на Гугъл на пресконференция за дроновете, организирана съвместно с НАСА.

„Проект крила” започна преди година, когато първите тестови полети бяха проведени в Австралия.

За да започнат да летят редовно обаче, роботите ще трябва да поддържат комуникация не само с клиентите и своите собственици, но и помежду си и с други летящи машини, за да не се стига до катастрофи. Ключ за решаването на този проблем е вече действащата телекомуникационна мрежа. „Не е нужно да разработваме нови протоколи за дроновете”, обяснява Вос, според когото те биха могли да използват инфраструктурата на мобилните оператори.

Те ще показват точно къде се намират машините с помощта на сателити и ще предават тази информация на други машини и на хората, за да се избегнат сблъсъци. Разбира се, ще има нужда от нова контролна система на въздушния трафик, която да осигури безопасността на градовете,

когато небето се изпълни с машини

„Проект крила” не е единственият, насочен в тази посока. Компания „Амазон” също разработва система за доставки с дронове. От корпорацията искат въздушното пространство на височина от 61 до 122 метра да бъде запазено само за търговски летателни роботи.

Дронове се използват във все повече области от живота. След като американската армия ги въведе в употреба на бойното поле, те вече служат и на медиите, които заснемат с тях концерти, протести и други големи събирания на хора. Дронове се използват и в Холивуд, като един от първите филми, където беше приложена новата технология, беше „Непобедимите 3”.

Кинаджиите успели да снимат с дронове, защото снимките бяха в България, където законодателството не пречи на използването на такива летящи апарати. Холивуд обаче иска да въведе дроновете масово и в САЩ, където много хора смятат, че това може да е опасно. Проблемът е, че тези малки летящи машини правят снимането много по-лесно и с тяхна помощ и медиите, и правителството биха могли да навлизат в личното пространство, без да бъдат забелязани. Така те се превръщат в модерно и ефективно специално разузнавателно средство и съществува опасност с тяхна помощ да бъдат нарушени човешките права.

Дроновете обаче могат да помогнат и за спасяването на човешки животи. Те са удобни за доставяне на всякакви видове товари, включително и на лекарства, ваксини и проби от медицински изследвания. Учени от медицинския университет „Джон Хопкинс” провериха дали роботите ще повредят кръвни проби, ако се наложи да ги пренасят по въздух.

Те доказаха, че летенето с дрон не вреди на пробите и те пристигат невредими и годни за изследване. Патологът Тимъти Амукеле обяснява, че търси начин да подобри достъпа до здравни грижи. „Ако имаме по-евтин начин да пренасяме проби ,това би било хубаво, особено за пациенти, които живеят в отдалечени места, селски райони без добри пътища”, споделя той.

Използването на дронове в медицината не е нещо ново. По-рано през юли два робота пренесоха лекарства в клиника в Югозападна Вирджиния. Това беше първата медицинска доставка с дрон, одобрена от федералната авиационна администрация на САЩ. След положителните резултати от „Джон Хопкинс” предстоят нови тестове с пациенти и клиники, които да покажат, че дроновете могат да бъдат интегрирани в здравната система.

Тази технология най-после стана достатъчно евтина и достъпна, за да има смисъл да се използва. Дроновете са

по-евтини от мотоциклетите

обяснява Амукеле. Според него те ще доведат до медицинска революция в по-трудно достъпните райони. Малките летящи роботчета обаче могат да помогнат и в друга сфера – земеделието. В бъдеще фермерите ще могат да ги използват, за да наблюдават нивите си.

„Някой ден управлението на такава машина ще е рутинна дейност за един земеделски стопанин и ще му помага да поддържа посевите си, да повишава добивите и да оптимизира ресурсите, особено водата”, обяснява д-р Хуан Енсизо от изследователския център AgriLife в Тексас. Според него дроновете могат да снимат нивите и да събират данни, които след това да се обработват с компютър и да показват къде има нужда от намеса. Машините, разбира се, могат да се използват и за пръскане.

Земеделски дронове имаше и в научнофантастичния филм „Интерстелар”. Там главният герой дори улови остарял индийски шпионски дрон, за да го пренастрои за селскостопански цели.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.