Днес, 14 ноември, е последният ден, в който може да се яде блажно преди 40-дневния Рождественски пост (Коледни пости).
Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък., пише БГНЕС
На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.
Храни, които бихте могли да консумирате по време на пост:
хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);
плодове - всякакви;
зеленчуци - всякакви, поради сезона най-често предпочитани са картофите, зелето и боба;
„млечни“ продукти на растителна основа – продават се във почти всички по-големи вериги магазини;
соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;
паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза;
риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;
олио и зехтин – отново само в разрешените дни;
ориз – всякакъв;
всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;
ядки – всякакви;
сладки храни не съдържащи животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка;
сладкиши приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти;
локумените вафли, но без шоколадова заливка могат да се вместят в постното ви меню
Шоколадите обаче, както и всички видове вафли и други подобни не влизат в графата позволени храни, пише mandja.com.
Източник: novinar.bg
iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!
Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!
Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!