iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес ще има падащи звезди

Днес ще има падащи звезди 12_1450111604

Днес около 20.00 часа българско време ще може да се наблюдава пикът на "звездопада" Геминиди. Това съобщават астрономи от БАН, като метеорният поток е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Той е активен от 4 до 17 декември.

При добри метеорологични условия и в отсъствието на луната, ще могат да се преброят близо 120 метеора за час, смятат учените. Тъй като се очаква луната да е "млада" на 14 декември - с т.нар. тънък сърп. По този начин условията за наблюдение ще бъдат добри.

Геминидите са ярки метеори, често болиди. Това е и причината да привличат вниманието на мнозина любители на звездите.

Препоръчително е тези, които решат да наблюдават явлението, да излязат при ясно време и под открито небе на 14 декември след свечеряване.

С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват.

Ескпертите препоръчват в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си върху източната половина на небето. Те поясняват, че Геминидите са породени от облаци с частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и други, които се пораждат от метеорни роеве, отделени в процеса на разпадане на различни комети.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.