iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е ПЕТЪК 13-ти

Перник Петък тринадесети 13

Петък 13-и вече успешно преживяхме през януари и април.Петък 13-и комбинация от дата и ден, която влияе на толкова много хора, че дори има медицинско име - paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Тази година заразените от синдрома имат повод да се притесняват за трети път.
Ако се вярва на последните проучвания, това суверие носи само на икономиката на САЩ загуби между 2.4 и 2.7 млрд. долара. Това е така, защото страх от петък 13-и изпитват поне 17 милиона американци, които на този ден не ходят на работа и много често изобщо не излизат от дома си.
Тази масова психоза е причина в повечето американски небостъргачи да няма 13-и етаж, а в самолетите да липсва 13-и ред и 13-а писта на летищата. Суеверието носи и пари, достатъчно е да посочим филмовата поредица "Петък 13-и", която има вече дванадесет части, като първата се появява в далечната 1980 г.
Въпреки многото проучвания по темата все още няма яснота защо комбинацията "петък 13-и" предизвиква такъв страх. Исторически погледнато, отговорът може би се крие в това, че в петък, 13 октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V започват наказателна акция срещу тамплиерите, след която стотици от тях биват изтезавани и изгорени на клада по обвинения за ерес.
Не се знае и защо изобщо числото 13 предизвиква такова специално отношение. Хипотезите са много.
Според нумеролозите 12 е цяло число. Месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци. Боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус. Надхвърляйки 12 с 1, числото става нестабилно, тъй като "преминава отвъд границите на целостта".
Любителите на митологията пък залагат на хипотезата, че всичко идва от подлата постъпка на скандинавския бог на злото и огъня Локи. Според легендата той нахълтал неканен на празненство на боговете като 13-и гост и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер, след което Земята потънала в мрак и траур.
Отговорът на загадката може да се търси и в древния Рим, където магьосниците също се събирали на групи от 12, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол. 
Източник: dnevnik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.