iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Днес е международният ден на ромите

Днес е международният ден на ромите 04_1460093582

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война, като Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти, както и на индийското правителство.

Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който - по препоръка на делегатите, е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също флагът и химнът на
ромите.

В София по повод Деня на ромите ще се проведе форум „Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция". Конференцията се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" и Институт „Отворено общество" под патронажа на вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Ивайло Калфин.

Форумът ще дискутира подкрепата на различните европейски финансови инструменти за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.