iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е Ден на кюфтето в САЩ

Днес е Ден на кюфтето в САЩ 03_1457591506

Днес САЩ отбелязва национален ден на кюфтето, като най-ранните данни за любимите ни кюфтенца се откриват в записки от Древен Рим. През вековете те се превръщат в основна храна в семейната кухня на Италия. Първата официална рецепта за приготвянето им пък се появява в кулинарна книга в Америка през 1889 година.

Кюфтетата имат много вариации, подобно на други древни храни. Те варират спрямо държавата, в която се приготвят. Установено е, че над 75% от любителите на месото предпочитат кюфтето пред пържолата.

В света има над 20 000 вариации на кюфтета. В тази бройка влизат картофените, спаначени и изцяло зеленчуковите кюфтета. По правило обаче се приема, че кюфтето трябва да е от месо. То може да е говеждо, свинско, пилешко и пуешко. Задължителни съставки при местните кюфтета са галетата и яйцата, които хомогенизират сместа. Според майсторите- готвачи тайната на вкусното кюфте е старият хляб, накиснат в мляко и добавен в каймата.

Тези месни вкусотии могат да се добавят в най-различни ястия. По този начин се получава и известната у нас супа топчета. В Испания, например, може да похапнете вкусни кюфтета в зеленчуков бульон, щедро подправен с люта чушка и кимион. В Азия пък те се поднасят със сос от кисело мляко и нар, в който се потапят, преди да ги вкусите.

В различните държави каймата за кюфтетата се подправя по различен начин. Италианските готвачи са категорични, че тайната на вкусните кюфтета е в пармезана и прошутото, които щедро добавят към каймата. В Швеция пък те се подправят с лук, бахар и щипка карамфил. Там кюфтенцата се приготвят от традиционна смес от говеждо и свинско месо и се сервират в кафяв или бял сос от сметана. Често ги поръсват с пресен копър.

Най-екзотични може би са кюфтетата от Близкия Изток, които се подправят с кориандър, индийско орехче, кимион и канела.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.