iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите ще почиват 25 дни за Коледа и Нова година

Депутатите ще почиват 25 дни за Коледа и Нова година 11_1448544389

Дълга 25-дневна ваканция чака народните представители за коледните и новогодишните празници, като тя ще им позволи да стегнат куфарите както за далечни екзотични дестинации, така и за ски екскурзии до топ зимни курорти.

Значително по-голямата почивка за депутатите в сравнение с останалите българи, които ще имат по 4 неработни дни за Коледа и за Нова година, е гарантирана в правилника на Народното събрание. Той предвижда парламентът да няма заседания от 22 декември до 10 януари. На практика обаче избраниците ще работят за последно през тази година на 18 декември – петък, и ще се върнат пак на работа чак на 13 януари - сряда. Бонусите от допълнителни почивни дни идват заради факта, че парламентът няма заседания в понеделник и вторник, както и през уикендите. „Справяме се добре със законодателната програма, всичко върви по график, така че няма да се налага съкращаване на парламентарната ваканция“, обясни пред Агенция Монитор зам.-председателят на НС Димитър Главчев. За да избегне опасностите от среднощни заседания заради бюджета за догодина обаче, ръководството на парламента е в готовност за ударни извънредни заседания всеки вторник до ваканцията. Такова със сигурност ще има другата седмица, като преди него в понеделник бюджетната комисия ще подготви основната сметка на страна за догодина за второ четене в пленарната зала. Така следващата седмица ще бъде посветена основно на държавния бюджет и тези за Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Другият ключов въпрос, който народните представите трябва да отметнат до ваканцията си, са промените в Конституцията, свързани със съдебната власт. Утре те ще бъдат разгледани на второ четене от ресорната временна комисия, а на 9 декември ще бъдат обсъдени и в пленарната зала, предвижда предварителния график за законодателната дейност на депутатите. За да бъдат окончателно приети промените в Конституцията обаче, трябва да минат и през трето гласуване. Поправките в Изборния кодек обаче ще останат за догодина, въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев настоя за спешни промени след хаоса на местния вот.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.