iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Децата у нас стоят 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра

Децата у нас стоят 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра  10_1444739347

Децата у нас прекарват средно около 3-4 часа дневно пред телевизора и компютъра или общо около 25,7 часа седмично, като това ни поставя на първо място в Европа, твърдят организаторите на първата конференция за деца и технологии - Digital KidZ.

За сравнение, според данни на Австралийската педиатрична асоциация, максимално допустимото време пред екрана на монитора и телевизора за деца до 16-годишна възраст следва да се ограничи до 2 часа на ден.

Изследването сочи, че поради промени в потребителските навици и неограничения достъп до електронни устройства, над 45% от децата до 8-годишна възраст и близо 80% от децата до 16-годишна възраст, надвишават многократно допустимото време. Това повлиява негативно тяхното физическо и емоционално развитие.

Най-популярният уеб сайт сред тийнеджърите и децата е Facebook. Социалната мрежа попада под юрисдикциите на американския закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн (Children's Online Privacy Protection Act of 1998), който забранява събиране и използване на лични данни на децата (под 13 години), респективно тяхната регистрация.

Статистиката показва, че над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание - не само във Facebook.

Близо 45% от децата до 11 годишна възраст използват социалната мрежа Facebook, както и YouTube. Те пишат, коментират, споделят и играят игри, поддържайки активни онлайн профили въпреки забраните и рестрикциите.

Международните изследванията показват, че 37% от 8-9 годишните и 51% от 10-11 годишните - еднократно или повече пъти - имат достъп до интернет през мобилно устройство.

В изследването не се споменава дали става дума за собствено смарт устройство или това на родител, но се коментира, че децата в тази възрастова група използват повече от едно дигитални устройства - телевизир, лаптоп и компютър, но също така таблети и игрови конзоли.

И докато учените съветват децата под 2-годишна възраст да нямат никакъв достъп до електронни устройства и телевизия, а тези до 16 години да бъдат с лимитирано време от до 2 часа на ден, Европейският съюз подготви стратегия за по-добър интернет за децата.

По данни на Европейската комисия над 90% от професиите след 5 години ще изискват ИТ умения, а световният пазар на видеоигрите - най-предпочитаното от децата занимание, вече надхвърля 62 млрд. долара в световен мащаб.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.