iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чуйпетлово влезе в класацията на селата с най-забавни имена

Чуйпетлово влезе в класацията на селата с най-забавни имена 08_1440315149

Пернишкото село Чуйпетлово е сред селата с най-забавни имена, като селището е създадено през първата половина на XVII век от пришълци, които са потърсили укритие от издевателствата на поробителите турци.

Чуйпетлово е най-високото село на Витоша. То се намира в североизточния край на Пернишка област. Разположено е в най-горното течение на р. Струма.

Българският език е толкова богат и колоритен и в това не се съмнява никой. Сигурно всеки знае поне едно село в България със странно и смешно име.

Много голяма част от тези селища с колоритни и забавни имена, се намират и в Габровска област. И това не е случайно, защото за чувството на хумор на габровци се носят легенди, пише delo.bg. Точно в тази част на България се намират села с уникално забавни имена като например Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и други. Твърди се, че повечето от тези села са получили своите имена заради прякорите на хората, които се смятат за техни основатели.

Точно такъв е случаят със село Торбалъжи, което се намира съвсем близо до Габрово. То е било наречено така по прякора на първия човек, който се заселил в това селище, а именно Дончо Торбалъжи, който бил козар. Хората му дали този прякор, защото имал умението да разказва изключително увлекателно истории, които си измислял сам.

Двата квартала, които са в пределите на Габрово – Андреево и Любово също са били някога села. Преди да станат част от града, те също са имали забавни имена – Търсигъзи и Гъзурниците. Името Гъзурниците е дошло от данъка върху произведено жито „гъзурнина”, който бил характерен в миналото за този край на България.

Селища с други подобни интересни и смешни имена има и в община Дряново. Сред тях са село Дупините, Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, и Пърша. Тъпчилещово край Омуртаг също са е транните имена на села. В община Трявна пък има село със звучното име Пържиграх, в което днес не живее никой. И още имена на села с нежни имена – Шушня, Кривонос, Алкохолево

Селищата с интересни имена се допълват от гоцеделчевското Лъжница, велинградското Кръстава, великотърновското Вонеща вода и много други.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.