iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чудотворна икона пристига в Гигинския манастир

Чудотворна икона пристига в Гигинския манастир 05_1431664819

Чудотворната икона на св. Богородица “Надежда на обезнадеждените” пристига в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Тя ще пристигне там в късния следобед тази събота.

Светинята ще бъде посрещната в обителта в 17 часа. На следващия ден, в неделя, поклонението пред чудотворния образ на Божията майка започва в 8 часа. От 12 до 13 часа е определено поклонение за официалните лица.

В София чудотворната икона пристига днес от манастира “Панагия Миртия” в гръцката митрополия Етолия и Акарнания. Светинята ще остане на територията на Софийска митрополия до 25 май. Това е първият път, когато иконата излиза извън Гърция и втори път от манастираИнициативата е по повод честванията на 1150-годишнината от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква.

Това, което трогва всеки поклонник, е надписът над дясното рамо на св. Богородица, а именно “Надежда на обезнадеждените”, тоест “Тази, която е надежда на всеки отчаян и обезнадежден”, разказва игуменът на на манастира “Панагия Миртия” йеромонах Йосиф, пише „Дневник”.

Йеромонах Йосиф разказва и за “чудесни събития”, станали с помощта на светинята: “Веднъж в региона имало голяма суша. Жителите били много разтревожени, като гледали как посевите им се съсипват. Те отишли в манастира с молба към монашеското братство да изнесе иконата и да извършат лития в цялата област. Монасите с радост откликнали и излезли с литийно шествие от манастира. Преди още да стигнат половината от пътя, в небето започнали да се събират гъсти дъждовни облаци, след което се излял проливен дъжд. Хората се изплашили и искали да се разбягат, но игуменът казал никой да не тръгва. Всички заедно продължили литията и като се върнали в манастира, благодарили на св. Богородица.”

“Около 1930 г. народът бил изправен пред ново бедствие – нивите били нападнати от скакалци. Населението на областта отново се обърнала към игумена на манастира с молбата за литийно шествие с иконата на св. Богородица Миртиотиса. Братята на манастира помнят разказите на възрастни хора, от които чули как скакалците се вдигнали от земята и се издавили в езерото Трихонида, подобно на свинете от евангелското събитие, които се издавили в Генисаретското езеро”, продължава разказът за чудесата на иконата.

“В днешно време има много случаи, когато св. Богородица дава радост и благодат на млади бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат в манастира с рожба в ръцете, за да благодарят на св. Богородица. По традиция това се случва на 40 ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката. Св. Богородица изцелява и много хора от различни болести, дори и от рак. Голяма част от тях не са виждали нито чудотворната икона, нито са чували за манастира. Божията майка им се явява по чудесен начин и ги упътва към манастира си, за да й се поклонят и благодарят за изцеленията си”, разказа още йеромонах Йосиф.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.