iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Черешите са хем полезни, хем вкусни

Черешите са хем полезни, хем вкусни 05_1463406485

Освен главна героиня в "Приключенията на Лукчо", графиня Череша е и любим плод на отслабващите през пролетта, като сезонът й вече дойде, а първите щайги с узрели череши примамват от сергиите.

Черешите са идеални за скоростна диета преди да се появим на плажа, крият куп полезни вещества и не на последно място - имат способността да гонят токсините от организма. Така след десет дни на черешов режим ще бъдем не само отслабнали с поне 5 килограма, но и пречистени.

Диетата е повече от лесна - просто всеки ден се хапва по килограм добре узрели череши, пие се много вода, а кафето и алкохолът, както и всякакъв друг вид храни, са забранени.

Полезни и вкусни

Известно е, че черешите укрепват кръвоносните съдове. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. В древността те били наречени “птичи вишни”, защото хората забелязали, че птиците ги предпочитат, пише здраве.бг. Лекарите от Изтока са ценили черешите, защото те се усвояват много добре от организма.

Освен, че доказано подобряват работата на мозъка, черешите са препоръчителни и за хора със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето. Те активизират и работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката от организма. Плодовете оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания, като екзема и псориазис.

480 калории в един килограм

Черешите освен вкусни, са и нискокалорични. В килограм от червените плодове има само 480 калории. Диетолозите обичат да ги включват в различни хранителни режими, защото в 100 грама череши има 85% вода, 1,1% белтъчини, 12,3% въглехидрати, 0,3% фибри и 8 г органични киселини. Това ги прави отлична храна за отслабващите.

В червените плодчета има и много микроелементи и минерали - в 100 грама от тях се съдържат 233 мг калий, 13 мг натрий, 33 мг калций, 24 мг магнезий, 28 мг фосфор, 0,15 мг провитамин А, малко от витамините В1 и В3, 15 мг витамин С, сравнително много мед, манган, кобалт, желязо и витамин Р.

Нискобюджетно отслабване

"В днешно време хората дават повече пари, за да отслабнат, отколкото, за да се нахранят добре", казва шеговито създателят на Slow food философията - италианецът Карло Петрини. Черешовата диета, обаче, е идеален вариант за бързо, евтино и екологично отслабване. Причината - черешите са сезонен плод, който можем да консумираме главно през пролетта.

На пазара у нас вече излязоха първите червени плодове, а най-узрели са черешите от Петрич и Сандански.

Дръжките трябва да са зелени, не жълтеникави

Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката - тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. Важно е да се знае, че плодът трябва да се яде на малки порции до 300 гр по няколко пъти дневно. Те трябва да се сдъвкват внимателно, за да се избегне подуване на стомаха, съветват лекари.

Маска с череши при разширени пори

Маската с череши прави чудеса с кожата на лицето. Тя действа като биологичен пилинг, като отстранява мъртвите кожни клетки, заради леката киселина, която се съдържа в плода. Маската от намачкани на каша череши действа много добре и при широки пори, като само след няколко нанасяния малките кратерчета по скулите и носа се затварят.

5 причини да ги обичаме толкова

- Черешите оказват укрепващо действие на организма, а някои от биологично активните вещества в тях, като кумарини и оксикумарини, помагат за нормализирането на съсирването на кръвта. Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди - флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

- Помагат при анемия. Черешата е един от най-полезните за кръвта плодове, защото съдържа много желязо, което се усвоява много бързо от организма, пише здраве.бг

- Те са полезни още при артрит, подагра и ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие. Ето защо в древни времена лекарите често са предписвали на пациентите си при определени състояния да похапват редовно от червените плодове.

- В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек. Освен това - лекува и кашлица, като помага за по-лесно отхрачване. За целта е най-добре да се свари компот, но без захар, който да се пие горещ.

- В тях се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това са полезни за хората със захарен диабет.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.