iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цъфтящи растения, които създават настроение

Цъфтящи растения, които създават настроение 04_1460958059

В началото на пролетта някои храсти създават настроение с ранния си цъфтеж, като те са истинска находка в събуждащата се след зимата градина, внасят настроение. Може да се каже, че използването на ранноцъфтящи декоративни храсти е изключително важно при създаването на красива градина.

Общото при тях е, че цветовете им се появяват преди разлистването им върху голите клони. Така те се превръщат в акцент в раннопролетната градина. Важно е да се знае, че тези храсти цъфтят върху миналогодишни клонки и затова подрязването им става след преминаване на цъфтежа. То не трябва да се оставя за есента, за да не се премахнат клоните, които ще цъфтят през следващата година. Ето и най-красивите и подходящи за всяка градина ранноцъфтящи храсти.

Форзиция – това е най-слънчевият и най-познат ни, цъфтящ преди разлистването си храст с многобройни жълти цветове. Ценен е с това , че се използва и за направа на живи плетове и стени, и за единични и групови засаждания. Невзискателен е към почва и климат и е лесно вкореняващ се вид. Трябва да е на слънчеви места.

Хамамелис – храст с ароматни златистожълти цветове, цъфтящи в продължение на месец. Много използван ранноцъфтящ вид в озеленяването на дворове, градини и паркове. Обича от слънчеви до полусенчести места и влажни, плодородни и кисели почви. Не обича алкални почви.

Абелиофилум – великолепен храст заради белоснежните си и носещи аромат на бадеми цветове. По срока си на цъфтеж и формата на цветовете прилича на форзицията и затова наричат храста още Снежна форзиция. Обича слънчеви и безветрени места, но може да понесе и лека полусянка в градината. Не е взискателен към почвата, но най-добре се развива на плодородни, сухи до леко овлажнени и добре дренирани почви. Обича полуглинести или полупесъкливи, варовити почви.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.