iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ценят високо кестените в готварството

Ценят високо кестените в готварството 11_1448126732

Кестените са високо ценени в готварството, поради много причини, като тези красиви, лъскави ядки са еднакво подходящи както за добавка към сладки, така и към солени ястия.

Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети. За качествата и вкусните им приложения в готварството, разказва foodpanda, цитира БГНЕС.

Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини.

Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени. Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите.

Това са захаросани кестени, залети с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед. Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено. Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени.

Подходяща е за Коледната вечеря. Кестенът е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия. Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном. Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.