iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бусински бокал за рождения ден на Бойко Борисов

Бусински бокал за рождения ден на Бойко Борисов 07_1406044590

Глинен бокал за вино от село Бусинци, Трън получил Бойко Борисов за рождения си ден, миналата година. Бокалът е характерен за бусинската грънчарска школа, както по форма, така и по цвят. Това разказал местният жител Тачо Савов, цитиран от Градски вестник. Той държи ключа от фамилната къща на прославения майстор грънчар Петър Гигов и помага на наследниците на брат му да популяризират бусинската керамика. В къщата има щанд с глинени съдове, които се продават. Бай Тачо не издава кой е купил бокала за Борисов, но разказва откровено историята на рода и на бусинската керамика.

При него идват хора специално на пазар, а го търсят и когато има туристи на посещение в общинския мудзей на бусинската керамика. Жалко е, че наследниците на Петър Гигов и общината не намират път за сътрудничество, както това се случва с потомците на откривателя на бацила,който подквасва млякото д-р Стамен Григоров. А иначе гледат в една посока.

Преди време племеникът на Бусинския майстор положи много усилия да възражда традицията, но сега се е поотказал. Затова пък от община Трън имат намерение да правят курсове по грънчарство в музея. Идеята е да се възражда Бусинската школа и да се пресъздават уникалните образци на старите майстори. Вече се правят постъпки да се канят керамици в почивните дни, които демонстративно да работят в музея. Пред туроператори и журналисти от страната уменията си и техниката на въртене на грънчарско колело показа тези дни керамикът Светослав Желязков от Перник.

Гостите на музея могат сами да опитат занаята години наред давал поминъка на местните хора. По официални данни когато грънчарството процъфтявало в селото са се въртели над 300 грънчарски колела. През последните години съвременни майстори на глината създадоха авторски произведения по време на организираните от фондация „Д-р Стамен Григоров” пленери.

Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.