iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Буров помогнал на Перник да стане град на корупцията?!

Буров помогнал на Перник да стане град на корупцията?! 04_1365317671

Според Градски вестник, легенда разказва, че Атанас Буров има лична заслуга Перник да стане град. След като тогавашният кмет на Перник Малин Николов Боснешки, управлявал селището между 1921 и 1930г, писал три писма с просби да обявят Перник за град и не получил отговор, тъкмо Буров му подшушнал корупционна практика. „Изпратете по 10 тона въглища на всеки министър и им кажете, че са подарък от перничани”, посъветвал банкерът. Така и станало. През януари 1929г. пред дома на всеки министър каруци стоварили пернишки въглища, а малко по-късно – на 5 юни 1929г. министър-председателят Андрей Ляпчев предлага на 22-то Народно събрание преобразуването на общината Перник от селска в градска, на 19 юни е подписан и протокол, а на 26 юни Цар Борис І подписва и Указ, с който утвърждава закона.
Преди дни назоваха улица с името на Буров. Предложението за това беше от кмета на кметство „Изток” Ивайло Иванов, който преди да бъде избран работеше като шеф на банков клон. Улицата се намира в района на бившото предприятие „Заводски строежи”, от което в момента не е останало почти нищо, след като и годни за експлоатация мощности отидоха за скрап.
В докладната си записка Ивайло Иванов подчертава, че Атанас Буров (1875-1950) е виден български индустриалец, банкер и политик, министър в четири кабинета и дипломат. Общинските съветници приеха предложението единодушно. Единствената забележка дойде от левицата, които настояха да се уточни, че улицата се намира с кв. „Мошино”, където пощенският код е 2303, а не в кв. „изток”, където пощенският код е 2304”. Уточнението беше направено от председателя на групата Валентин Петков, който е и експерт в сферата на съобщенията. 
Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.