iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България на 32-ро място по мир в света

България на 32-ро място по мир в света 06_1434612055

Исландия е най-мирната страна в света, като това показва Глобалният индекс на мира 2015. Той е изготвен от австралийския Институт за икономика и мир.

След Исландия се нареждат Дания и Австрия. В топ 10 влизат още Нова Зеландия, Швейцария, Финландия, Канада, Япония, Австралия и Чехия. България е на 32-о място.

На дъното на класацията на 162-о място като най-размирна страна в света е определена Сирия. Малко преди нея са Ирак, Афганистан, Южен Судан и Централноафриканската република. САЩ са на 94-о място, а Русия на 152-о.

Всяка година институтът представя в доклад т.нар. Глобален индекс на мира, в който представя кои са най-мирните и най-размирните страни в света. Критериите, по които се подреждат страните, са общо 23. Сред тях са вътрешни и външни конфликти, разходи в сферата на отбраната, тероризъм, убийства, ръст на другите престъпления и други.

Докладът, обобщаващ данните за 2014 г., показва, че 20 от 30-те най-мирни страни в света се намират в Европа. Проучването отчита нарастваща пропаст между богатите европейски страни, които живеят в мир, и обхванатите от конфликт бедни страни в Африка и Близкия изток.

В документа се казва още, че интензивността на въоръжените конфликти се е увеличила драматично, а броят на убитите в конфликти е нараснал 3,5 пъти от 49 хиляди през 2010 г. на 180 хиляди през 2014 г. Броят на останалите без покрив вече надхвърли 50 млн. души - най-големия от Втората световна война насам.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.