iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бащите трябва да се включат във възпитанието на децата

Бащите трябва да се включат във възпитанието на децата 06_1433422583

Включването на бащата като активен родител прави децата по-здрави, емоционално по-стабилни, с повече интереси в училище и с повече приятели. Това смятат от Държавната агенция за закрила на детето, като казаха това на форум.

Форумът е организиран от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Асоциация “Родители”.

Георги Апостолов от Фондация “Приложни из­­следвания и комуникации” заяви, че в България има голям проблем със семейните модели - мъжкият модел се губи пред децата, защото майките се нагърбват изцяло с отглеждането и възпитанието на деца. Той цитира дан­ни от изследвания, направени през последните три години, според които 28 на сто от младите жени в България, които възнамеряват да бъдат майки,

смятат да отглеждат сами децата си

Според проучванията майката все още се възприема като по-способен родител от институциите - болници и поликлиники (72 на сто), училище (55 на сто).

Според резултатите от проучването “Равно­пос­тавеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата” на Фондация “Джендър образование, изследвания и технологии” мнозинството от българските деца възприемат мъжете като силна фигура (90 на сто), но не и като закрилници, защото малко са тези, които посочват грижовността като добродетел на типичния мъж (около 30 на сто).

Проучването “Нагласи към бащинството сред населението в България”, направено онлайн от Витоша рисърч по поръчка на Асоциация “Родители” и Фондация ПИК, сочи, че

бащата много често осигурява финансова издръжка

на детето (62 на сто), закриля детето в случай на заплаха (55 на сто), прегръща и целува детето (35 на сто), насърчава го да води здравословен живот (42 на сто), играе с детето (31 на сто). В същото време обаче някои бащи никога не четат на детето (22 на сто), никога не посещават училищни или спортни участия на детето (15 на сто), никога не го водят на лекар или на зъболекар (16 на сто), не ходят на родителски срещи (23 на сто).

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.