iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ако не ви бива с ножиците, сгответе нещо за Св. Валентин

Ако не ви бива с ножиците, сгответе нещо за Св. Валентин 02_1423822145

Тази година хит за празника на любовта са ръчно изработените подаръци. Но ако не ви бива с ножиците, лепилото и разноцветните хартийки, то в такъв случай направо запретвайте ръкавите и загрявайте фурната.

Не е задължително да е изкусителен десерт с подобаващо количество шоколад, може да е основно в комбинация с любим коктейл като днешното ни предложение с кралски скариди и "Блъди Мери". Бъдете смели и експериментирайте, важното е на празниците да разнообразяваме менюто си и да поднесем нещо специално на трапезата, независимо дали сме избрали "модерния" Свети Валентин или традиционния Трифон Зарезан, защото в крайна сметка виното е незаменима компания както на сладкишите, така и на пълнената кокошка с ориз.

Кекс със скрито сърце
Приблизителна цена: 13.00 лв.
Продукти: 2 дози по 175 г меко масло, 2 дози по 175 г захар, 6 големи яйца, 2 дози по 140 г пресято брашно, 2 дози по 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер, 3 с.л. какао на прах, 2 дози по 100 мл течна сметана, ванилия, червена сладкарска боя; за глазурата: 100 мл пълномаслена сметана, 200 г шоколад, ситно нарязан, 50 г масло.
Начин на приготвяне: Дълга форма за кекс се покрива с хартия за печене. 175 г масло и 175 г захар се разбиват на светъл пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква след всяко. 140 г брашно и 1 1/2 ч.л. бакпулвер се пресяват заедно с какаото и се разбъркват. Внимателно се добавят към маслената смес. 100 мл от сметаната, ванилията и червената боя се добавят към тестото. Разбива се, докато се оцвети равномерно. Изсипва се във формата и се пече около 1 час на 160 градуса, или докато забодена в кекса клечка излезе чиста. Когато изстине, кексът се нарязва на дебели филии (4 см) и с помощта на форма за сладки се изрязват сърца, а останалият кекс се запазва за други десерти. Повтаря се същото тесто с останалите продукти, но без да се добавят какао и боя. 3/4 от сместа се изсипва в подготвената форма, сърцата се подреждат плътно едно до друго и се заливат с останалото тесто. Кексът се пече по същия начин и се оставя да изстине. Всички продукти за глазурата се загряват в тенджерка, докато се разтопят и смесят. Охлажда се до стайна температура и с готовата глазура се намазва готовият кекс.

Люти скариди с водка и доматен сос
Приблизителна цена: 34.00 лв.
Продукти: 1 глава лук, ситно нарязана, 1 скилидка чесън, нарязана на тънки филийки, 15 едри кралски скариди, почистени от главите, но с опашките, 2 ч.л. царевично брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 50 мл водка, 100 мл доматено пюре, 3 с.л. кетчуп, няколко капки сос "Табаско", 3 с.л. зехтин.
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в голям тиган или уок. Запържете лука за 1-2 мин, докато омекне. Сложете чесъна и семената от целина, запържете за 1 мин и засилете котлона. Оваляйте скаридите в нишестето, кайенския пипер и черния пипер. Запържете ги с лука и чесъна с бъркане за 1 мин, докато порозовеят, и сипете водката в тигана (отстъпете назад, може да пламне). Гответе, докато течността почти се изпари.
Добавете доматената паста, кетчупа, соса "Табаско" и голяма щипка сол. Объркайте и гответе още 1 минута. Прехвърлете скаридите в чиния за сервиране. Поръсете с листенца целина и поднесете в средата на масата с ръчен хляб за топене в соса и стръкове целина.

Кокошка, пълнена с булгур или ориз
Приблизителна цена: 12.50 лв.
Продукти: 1 охладена кокошка (или пиле), 3 к.ч. булгур или ориз, 1 к.ч. олио, 1/2 кисела или прясна зелка, нарязана на тънки ивици, малка шепа зърна черен пипер, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица и сол, зелев сок (по желание).
Начин на приготвяне: В тенджерка се изсипва булгурът и се покрива с вряла вода, добавя се половината от нарязаното зеле. Към тези продукти се прибавя олиото, още 2 к. ч. топла вода и всичко това се задушава на слаб огън в съд с капак. Подправя се с чубрицата, черния и червения пипер, солта. Кокошката се пълни с така подготвената плънка и се зашива с конец. На дъното на тенджерата, в която ще се вари тя, се слага останалото зеле, нарязано на тънки ивици. В тенджерата се сипват равни части вода и зелев сок, така че течността да стигне 2/3 от височината на кокошката. Можете да замените зелевия сок и само с вода. Похлупва се и се вари на тих огън, докато месото омекне. На този етап можете да я сложите във фурната да се запече или докато кожата й се зачерви и стане хрупкава. Или да я поднесете само варена. Пълнената кокошка се сервира със салата от печени чушки или туршия, подходяща гарнитура са също киселите краставички или сварените моркови.

Шоколадови бонбони с ром
Приблизителна цена 8.00 лв.
Продукти: 200 г натурален шоколад, 100 г захар, 100 г масло, 2 жълтъка, 1 ч.л. ванилия, есенция ром, сушени ягоди и малини, шоколадови пръчици за овалване.
Начин на приготвяне: В тенджерка на бавен огън се разтопяват маслото, есенцията ром и шоколадът. Бърка се непрекъснато, докато се смесят добре. През това време в купа се разбиват жълтъците, захарта и ванилията, докато се получи крем. Към него се добавя шоколадовата смес, разбърква се внимателно и сместа се оставя в хладилник за няколко часа да се втвърди. Щом сместа се стегне, се изважда от хладилника и от нея се оформят топчета, като в центъра на всяко се слага сушена малина или ягода. Всеки бонбон се овалва в шоколадови пръчици.

Източник:

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.