iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


74-годишна жена от Елена стана донор

74-годишна жена от Елена стана донор 11_1446463971

74-годишна жена от град Елена стана донор и с бъбреците си спаси два човешки живота, като жената, чието малко име е Верка, постъпила в отделението по реанимация на областната болница във Велико Търново на 28 октомври, в кома след претърпян тежък исхемичен инсулт.

Въпреки опитите на лекарите да и помогнат, през следващите дни състоянието на жената се влошило и тя изпаднала в мозъчна смърт. От болницата предложили на близките и, и те дали съгласието си за донорство, като с органите си тяхната баба да спаси един или повече други човешки животи.

В събота по обяд, във великотърновската болница пристигнал екип от трима лекари от Александровска болница – София. Първоначално идеят на хирурзите била да вземат бъбреците и далака на болната. След направения преглед обаче, станало ясно, че могат да бъдат използвани само двата бъбрека, но далакът не, тъй като бил увреден. Органите били извадени и транспортирани до болницата в София, където веднага са присадени на двама други пациенти от листата на чакащите за нов орган. Това са 39-годишната Анна А. от Златица, която е на хемодиализа от 2006 г. и 59-годишната Надежда Д., която е на диализно лечение от 2012 г. Операциите са преминали успешно и рансплантираните са в добро общо състояние. Така бъбречните трансплантации, извършени у нас тази година, стават 36, показва справка на Изпълнителната агенция по трансплантация. Според лекари 74-годишната Верка от Елена е най-възрастният донор въобще досега у нас. По принцип лекарите трудно вземат органи от човек на такава възраст, освен ако не са в много добро състояние, какъвто вероятно е сегашния случай.

А във великотърновската болница това е вторият донорски случай за по-малко от месец. Първият бе от 8 октомври, когато 53-годишен мъж от село Добри дял също след мозъчен кръвоизлив изпадна в кома и близките му дадоха съгласието си да стане донор. Тогава бяха взети бъбреците и черния дроб, които дадоха живот на трима нуждаещи се. Двете експлантации от тази есен всъщност са първите, които се извършват в търновската болница от четвърт век. За последно това е правено в края на 80-те наалото на 90-те години. След това донорите са били карани с реанимобили до софийските болници, където специалистите са изваждали органите. Транспортирането на един донор обаче, е доста трудно, тъй като съществува сериозен рик той да умре по време на пътуването и органите му да станат безполезни. Затова сега вече започва да се налага практиката, лекарите от София да ходят по места, да вземат там органите и в хладилна чанта да ги доставят в столицата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.