iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


60% от цялата козметика в света е произведена в Италия

60% от цялата козметика в света е произведена в Италия 11_1448807903

Говори се, че в криза жените купували повече червила. Aко имате две червила, едното сигурно е направено в Италия. Ако имате два комплекта гримове, единият по всяка вероятност е произведен на Апенините.

Колкото и да изглежда странно, 60% от цялата козметика в света – гримове, сенки, пудри, червила, спирали, кремове и др., е произведена във фабриките на една-единствена италианска зона. Разположена е на педя земя между северните градове Милано, Бергамо и Кремона.

Няма значение, че вашата козметика е с американска, френска или японска марка. 6 от всеки 10 техни козметични продукти са излезли от фабриките на въпросния италиански триъгълник. В него са концентрирани близо 500 фабрики за продукти за разкрасяване, които носят печалби за милиарди. Това е един от малкото сектори, които са в непрекъснат възход, каквото и да се случва по света. В крайна сметка коя жена се отказва от червилото и спиралата си за очи? Със сигурност това са и продуктите, които обединяват всички жени по света независимо от техния цвят, произход и националност.

Въпреки че Италия е прочута най-вече с хранителната и модната си индустрия, които допринасят основно за БВП на страната, козметичният сектор също е с огромен принос. Индустрията на красотата в Италия си е направо като локомотив, който дърпа икономиката ѝ, като се има предвид, че генерира всяка година печалби от 20 милиарда евро. Този сектор дава работа на 35 000 души. Ако се прибавят и хората, които работят в дейностите, свързани пряко с козметиката, броят наети става 200 000.

Близо 7 на сто от печалбите на козметичния сектор се инвестират в изследвания и развитие, или доста над средното ниво от 3% за останалите италиански индустрии. 11% от работещите в италианската козметика са висшисти – двойно повече от останалите сектори.

Повече от половината козметични продукти в света са произведени в зоната между Милано, Бергамо и Кремона.

Въпреки че не може да се нарече стратегически бранш, козметиката си е сфера с огромно значение. Това е така, защото всички продукти за поддържане на косата, тялото, лицето играят голяма роля върху психическото и емоционалното състояние на всяка жена.

Една разкрасена дама има много по-висок дух и самочувствие и дава повече от себе си в работата, независимо в кой сектор работи.

Асоциацията на италианските козметични фабрики от доста време подпомага безплатно лекуващите се от онкологични заболявания жени в болници из цяла Италия. Look good, feel better (Изглеждай добре, чувствай се по-добре) е мотото на нейната кампания в помощ на тези жени.

Повечето от световните марки за козметика, включително и за кремове, не съобщават в описанията на продуктите си, че са произведени в Италия. Но на практика и кремовете, и парфюмите на френските и американските марки излизат от италианския козметичен триъгълник. Фабриките в него се занимават не само със смесване на отделните компоненти и аромати, а са ангажирани и в проучванията на трендовете във всяка сфера. Те се занимават и с кампаниите по комуникацията, налагат на пазара този или онзи тренд.

Много от фабриките в италианския триъгълник нямат своя марка. Те просто работят за други марки и проучват тенденциите по света. Със сигурност високото качество на продукта, което предлагат, е от значение за възхода на индустрията.

Според експертите обаче за него е валиден с пълна сила и т.нар. Lipstick index, измислен от Ленард Лодър. Според него по време на криза жените купуват повече червила точно защото трябва да се откажат от по-скъпи продукти като чанти и обувки. Теорията е доказана неведнъж от практиката.

И сега тя отново намира потвърждение в статистиката – от началото на световната финансова криза през 2009 г. потреблението на козметика нараства всяка година с 0,7 на сто.

Горчиви времена за горчивия шоколад

Bъпреки че открай време консумацията на шоколад, подобно на тази на козметика, нараства по време на криза като успокоително средство, от няколко години настъпиха тежки времена за какаовите продукти.

По всичко личи, че вече не важи правилото “повече проблеми – повече шоколад”. Спадът в производството на шоколадови продукти е от близо 18 на сто за 2012 г. според Европейската асоциация за какаови прдукти.

В отговор на това е и спадът в консумацията, и то в страни, смятани за стълбове на шоколада, като Швейцария (-8 на сто), Германия (-7,3 на сто), Испания (-20 на сто). С други думи, в името на икономиите мнозина предпочитат да се откажат от шоколада.

Според проучвания 43 на сто от редовните консуматори на сладки изделия казват, че биха се отказали от шоколада, за да пестят.

Експертите прогнозират, че всичко това може да доведе до излишъци в производството на шоколад.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.