iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


5% от жителите на Земята са напълно здрави

5% от жителите на Земята са напълно здрави 06_1434118711

Само 5% от жителите на Земята могат да се похвалят с идеално здраве. Освен това близо една трета от човечеството страда от пет или повече хронични заболявания.

Това показват резултатите от глобално изследване, направено от експерти от Вашингтонския университет.

Най-често срещаните здравословни проблеми в развиващите се страни са болките в гърба, анемията и депресията, от които страда всеки шести жител на планетата.

Освен тях в челната десетка са се класирали кариес, диабет, мигрена и болки в шията.

„Най-разпространените болести са свързани с нарушенията в опорно-двигателния апарат и отклоненията в психиката и поведението. Хората, страдащи от тези заболявания, не получават достатъчно грижи и внимание от здравните служби и съответно тяхното състояние се влошава.

За да се решат тези проблеми, ще трябва да се направят сериозни и глобални промени в здравната система по целия свят. Сега трябва да помагаме на хората не само да доживеят до старините си, а и да остават максимално дълго в добро здраве”, заяви Теодор Вос, професор от Вашингтонския университет.

По време на проучването медиците са оценявали предразположеността на човечеството към различните заболявания на глобално ниво и колко години от живота на всеки един човек отнемат.

Главният извод от този експеримент е, че броят на болните хора в обществото продължавал да расте през последните 20-25 години, а смъртността се е увеличила съвсем малко. Като резултат почти 95 на сто от цялото население на планетата страдат от различни зарази, а близо една трета са носители на 5 и повече видове заболявания.

Всяка година човечеството губи общо около 730 млн. години от живота заради болести, както от смъртоносни, така и от сравнително леки заболявания.

Ситуацията е значително влошена в сравнение с миналия век поради две основни причини - общото застаряване на населението и увеличаването на здравословните проблеми, които възникват още при раждането.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.