iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


5 от най-популярните лъжи за алкохола

5 от най-популярните лъжи за алкохола 06_1465012795

През годините сме чували какви ли не факти за алкохола и неговото въздействие върху нашето тяло, като повечето от тях са верни от научна гледна точка, а други спокойно могат да бъдат определени като фолклорни митове.

Ето 5 от най-популярните лъжи за алкохола и консумацията му.

1. Бира се пие само след твърд алкохол

Популярното схващане - ако започнеш с по-силни питиета, ще се напиеш по-бързо и така няма да прибегнеш към любимата хмелна напитка, е един от големите митове за начина, в които трябва да консумираме алкохол. Истината е, че редът, в който приемаме опияняващите напитки, няма почти никакво значение за това до каква степен ще се напием или с какъв махмурлук ще се събудим. Важното е какво количество приемаме и за какъв период от време го правим.

2. Тъмните питиета са по-добри за здравето

Част от това схващане може да се приеме като истина, тъй като по-тъмните вина и бири имат повече повече антиоксиданти от останалите видове, но заедно с това съдържат т. нар. "замърсители", които са страничен продукт от ферментиращия процес, придаващ цвят и вкус на тези и други напитки като уиски и ром. Проблемът с тези вещества е, че те се храносмилат по-трудно от организма и причиняват много лош махмурлук.

3. Алкохолът убива мозъчни клетки

Опияняващите питиета могат да увредят само недоразвитите мозъци, заради което е забранена тяхната употреба от деца и подрастващи. За възрастните обаче консумацията на алкохол не уврежда или убива мозъчни клетки. В най-лошия случай може да навреди върху върху концентрацията и способността за ходене в права линия. Дългосрочното пиянство от друга страна води до редица сериозно заболявания, но мозъчно увреждане не е едно от тях.

4. Ядене след пиянство ще отблъсне махмурлука

Популярното твърдение, че ако сме прекалили с алкохола, трябва стабилно да се нахраним, за съжаление си остава мит. За да притъпим ефекта на алкохола, е нужно да сме заситени, преди да започнем да пием. Наличието на храна в стомаха забавя процеса на абсорбиране на алкохол от организма, а похапването след това има минимален ефект, тъй като концентратът вече се обработва от черния дроб. Всъщност, дори може да ви накара да се почуствате още по-зле, допринасяйки за киселинния рефлукс.

5. Кафе и студен душ са лечение за всяко препиване

И двата метода за справяне с махмурлук изглеждат твърде истинни, за да се окажат неефективни, но истината е една - човешкото тяло се нуждае единствено от време, за да се пребори с алкохолното въздействие. Според проучвания на нормален човешки организъм му трябва час за преработването на една стандартна алкохолна напитка.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.