iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


2015 г. - година за развитието на техниката в световен мащаб

2015 г. - година за развитието на техниката в световен мащаб 12_1450878706

2015-та беше интересна година за развитието на техниката в световен мащаб, като смарт технологиите достигнаха своя пик, "облакът" се разрасна, "зелените" автомобили набраха популярност и множество нови изобретения поставиха началото на пътя към онова бъдеще от научнофантастичните филми, които гледахме като деца. На тези високотехнологични джаджи е посветена втората ни Топ 8 класация за постиженията в науката и техниката. Това са нашите любими джаджи за 2015 г., които правят живота ни по-лек, по-интересен и по-забавен.

1. Луксозният Tesla Model X

Model X e уникално за автомобилния свят возило. Въпреки че на пазара има доста електрически автомобили, някои от които са SUV-та, никой от тях не може да достигне обетованата земя на бързите, луксозни чудовища Porsche, BMW и Range Rover. Никой, освен Tesla Model X - първият луксозен електрически SUV. Според компанията, Model X може да премине малко над 400 км с едно зареждане на батерията. SUV-ът побира 7 пасажера, а вратите му се отварят като криле на птица. Впечатляващ е и заради ускороението от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди и симулираното чувство за каране на спортен автомобил, заради ниския център на гравитация, причинен от местоположението и спецификите на батерията. Това е нещо трудно постижимо и за обикновен SUV, какво остава за електрически такъв. Но, както изпълнителният директор на Tesla Motors - Илон Мъск, е казал на обявяването на Model X: "Хората трябва да знаят, че всеки тип кола може да се конвертира в електрически автомобил." Tesla Model X официално излиза в продажба през 2016 г. на цена от около 130 хил. долара.

2. Добавена реалност от Microsoft

Доста се изговори и изписа за шлемовете за симулация на виртуална реалност като Oculus Rift и PlayStation VR. 2016-та безспорно ще е тяхната година, давайки възможност на милиони хора по света да се пренесат в един друг свят - било то измислен или реалн, минал или бъдещ. HoloLens, футуристичните очила на Microsoft, обаче залагат на нещо малко по-различно. Те не изключват реалния свят, а го допълват с холограми. На тазгодишното издание на E3(Electronic Entertainment Expo) бе представено демо на технологията чрез игра на Minecraft директно върху повърхностите в хола. HoloLens вече дори се използват от Nasa за симулация на повърхността на Марс, а група щастливи студенти по медицина вече се упражняват да дисектират виртуално човешко тяло. Не знам за вас, но аз лично нямам търпение да защитавам хола си от тумба зомбита (може би дори ще бъдем зарадвани с нова версия на Plants vs. Zombies, аз ще си помечтая и за това). За съжаление няма официално обявена дата за излизането на комерсиални сетове. В началото на 2016 г. само ограничен кръг от разработчици на софтуер за Microsoft HoloLens ще се докоснат до технологията. Обикновеният потребител ще трябва да почака.

3. Музикален инструмент, с който свирят дори музикални инвалиди

Според статистика на списание Times, 70% от възрастните хора искат да свирят редовно на музикален инструмент, но само 5% от тях го правят. Защото е трудно да избереш на какъв инструмент да свириш, както и поради липсата на време за уроци и репетиции. Artiphon се опитва да даде решение и на двата проблема. Тази уникална по рода си джаджа може да имитира една дузина музикални инструменти. И то не само звученето им, а и начина, по който се свири на тях. С него можете да опънете жицата на електрическата китара, да натиснете клавишите на пиано. В един момент може да решите да се правите на Паганини, а в следващия - на Дейвид Гета. Вече може да поръчате Artiphon през официалния сайт на компанията: www. Artiphon.com за 399 долара. Инструментът е придружен с мобилно приложение за вашия таблет или смартфон, през което да избирате кой истински инструмент искате да симулира той, както и уроци как да свирите на Ariphon в различните му вариации.

4. Sci-fi джобна клавиатура

VK200 KEYFOB на компанията CTX Technologies докарва преносимите клавиатури за таблети или телефони на съвсем ново ниво. Използвайки оптично-лазерна технология, тази малка джаджа с големината на кибритена кутийка прожектира клавиатура на всяка плоскост, на която я сложите. Устройството дори симулира звука от натискането на клавишите на традиционна механична клавиатура, като естествено можете да регулирате нивото на звука или да го замените с нещо друго по ваш вкус. Големината й също е като тази на традиционна клавиатура, симулирайки 78 бутона от класическите QWERTY клавиатури. Тя идва в два цвята - червен и зелен, и може да бъде свързана чрез Bluetooth към лаптопи, таблети и телефони (независимо дали използват iOS или Android). Джаджата се зарежда през стандартно USB, а батерията й издържа до 180 минути постоянно набиране на текст. Краткият живот на батерията е може би най-големият й проблем, освен факта, че не работи на грапави повърхности. Вече можете да я поръчате през сайта на компанията за 119 долара.

5. Да допълниш виртуалната реалност

Устройствата за симулация на виртуална реалност още дори не са комерсиално разпространени, но ето че вече имаме VR камера! Nokia OZO ще излезе на пазара по същото време като Oculus Rift - началото на 2016 г. и ще струва "скромните" 60 хил. долара. За допълнителни 1500 долара можете да се сдобиете и със специалното зарядно за нея, а за още 5 хил. - с допълнителна памет. Камерата, способна да улавя сферично видео с пълен 360-градусов обхват, изглежда като излязла от някой научно фантастичен филм. Благодарение и на възможността за обемен 360-градусов звук. Всичко, което снимате на OZO, може да бъде гледано (или по-скоро преживявано) през устройство за симулация на виртуална реалност като Oculus Rift или PlayStation VR. Спецификациите на устройството наистина са впечатляващи. Снимането се осъществява чрез 8 синхронно работещи 2K x 2K камерни сензори, които записват картината и звука на SSD с големина от 500GB. Паметта е достатъчна за съхранение на запис с максимална дължина от 45 минути.

6. Програмистчета от малки

Живеем във време, в което да си програмист е една от най-високоплатените, популярните и значимите професии. Странно е, че в такъв период повечето от нас или изцяло пропускат всякакъв досег с програмирането, или го учат отгоре-отгоре в часовете по информатика и то в най-простата му и ненужна форма. Дори професионалните програмисти в България биват привлечени към професията в един по-късен етап от живота си, обикновено към края на средното образование. Hackaball, създадена от американската компания "Made by Many", се заема да промени всичко това и да започне обучението по програмиране от най-крехка възраст. Тази "играчка" се свързва към мобилният ви телефон чрез приложение, позволявайки ви да програмирате кога и как да засветят светлините по нея. Според Уилям Оуен, стратегически директор в "Made by Many", именно това е по-добрият начин да се представи кодирането на едно дете - чрез социален тип игра, вместо чрез студен екран и програмен език. Изглежда идеята допада на хората, защото към този момент Hackball е събрал дарения от над 2800 души в Kickstarter, с обща стойност от над 240 хил. долара. Можете да поръчате Hackball през официалния сайт на джаджата за 85 долара.

7. Почти като истинския Ховърборд от "Завръщане в бъдещето"

Ховърбордът завладява света, колкото и редица летища да се опитват да забраняват пренасянето му. И макар да не "кръжи" като истинския ховърборд от легендарната филмова поредица "Завръщане в бъдещето", той все пак е достатъчно забавен и иновативен, че да се превърне в любимото изобретение на малки и големи, на обикновени хора и дори на звезди като Джъстин Бийбър, Джими Фалън и Кендъл Дженър. Устройството е екипирано с два чифта електрически гироскопи под всеки от двата пада за крака. Това му позволява автоматично балансиране и дава на ползващия да забързва, спира и променя посоката на движението си само с леко помръдване на тялото. Манията по това интуитивно "превозно средство" създаде редица интересни начини за ползването му - от гонки по магистралата до масови танцови флашмобове. Дали това е бъдещето на пътуванията - тепърва ще видим. Над 20 компании на този етап изразяват надежда това да се случи и съответно произвеждат собствени ховърбордове, с цени, вариращи между 350 и 1700 долара, в зависимост от марката и спецификациите на скутера.

8. Растенията като батерия

Последното място в нашата класация е посветено на изобретение, което все още е в тестов етап, но е способно да промени начина, по който гледаме на растенията. Става въпрос за технология, създадена от изследователи от Университета по инженерство и технологии в Лима, Перу, способна да впрегне енергията, произвеждана в почвата при растежа на едно растение, и с нея да захранят една настолна лампа. Технологията използва метална мрежа за улавяне на електроните, излъчвани от т.нар. геобактерии - микроорганизми, които растенията освобождават при растежа си. В рамките на един ден тази мрежа зарежда батерия, която произвежда достатъчна електрическа енергия, за да позволи на лампата на снимката да работи в продължение на 2 часа. Изследователският екип тества този тип лампи в общността на Нуево Сапоса в Перу, която има изключително ограничен достъп до електричество. Обикновено местните използват керосинни лампи за осветление, но горивото е скъпо, а изпаренията - неприятни.

В случая поставянето на соларни панели би било по-евтиното и утвърдено решение на този проблем, но не в това е въпросът. Този експеримент е доказателство, че концепцията растение - батерията може да бъде реалност. А технологията би могла да се разрасне и утвърди също като тази на слънчевите панели. Ако едно растение успява да даде светлина на едно дете за 2 часа, колко ли електричество ще могат да осигурят всички дървета в бедния Нуево Сапоса?

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.