iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


20-годишен студент спечели приза на библиотеката

20-годишен студент спечели приза на библиотеката 12_1418913022

20-годишният студент Адриан Петков спечели награда на библиотеката за "Читател на Столична библиотека" за 2014 г. Той е заел 203 книги за 365 дни. Той най-често е вземав Георги Господинов и Милен Русков като автори.

Това е доста добро постижение на фона на статистиката, че през годината около 44 % процента от българите не са се докосвали до книга.
Обнадеждаващ факт е, че около четвърт милион издания са достигнали до софиянци през 2014-а.

Данните бяха огласени по време на церемония, на която културната институция връчи годишните си награди. Георги Господинов пък е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека през 2014 г., съобщи директорът й Юлия Цинзова. Само за последните шест месеца "Естествен роман" е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти, и "И всичко стана луна" - 104 пъти, каза Цинзова.

Господинов лично благодари при получаването на грамотата си на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана". След него в класацията се нареждат също съвременни български писатели - Милен Русков, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

Призът "Читател-дарител" отиде при Павел Боянов, дарил над 500 издания само през тази година.

По време на церемонията бяха представени и първите данни за онлайн ползването на библиотеката за трите месеца от въвеждането на електронния модул. В рамките на периода 38 096 читатели са предпочели да влязат в библиотеката през интернет, 54% от които са мъже.

Предимно жени са си направили разходка до сградата на площад "Славейков" - около 72 процента от 25 000. Над 63 процента от онлайн посетителите са хора под 33 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.