iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

2 април е Международният ден на детската книга

2 април е Международният ден на детската книга 04_1459613923

Днес е Международният ден на детската книга, като 2 април се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY).

Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

Над 35 български писатели и журналисти се включват тази година в основната инициатива на кампанията – "Известни българи четат на деца". Те ще гостуват в повече от 30 детски градини и училища в София за среща с читатели на възраст от 3 до 15 години, с които ще препрочетат откъси от своите любими детски книги.

Част от "Походът на книгите" са още две национални кампании: "Маратон на четенето", инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в която с литературни събития се включват библиотеки и читалища в цялата страна, и конкурсът "Бисерче вълшебно" на сайта за детско-юношеска литература "Детски книги", в който читатели на възраст от 6 до 15 гласуват за любимите си книги.

Краят на петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите", чийто организатор е асоциация „Българска книга”, е на 23 април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

14-Април-2016

16-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.