iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


12% от населението страда от мигрена и как да я преборим

12% от населението страда от мигрена и как да я преборим 06_1433925431

Мигрената е сред 10-те най-инвалидизиращи болести, като все пробват нови лекарства на базата на моноклонални антитела. За по-леки случаи на мигрена помагат кафе, акупунктура, биофийтбек.

Разработват се нови лекарства на принципа на моноклоналните антитела и се очаква те да направят следващия голям пробив в лечението на мигрената. Това съобщи на годишната конференция по неврология у нас известният специалист по главоболие от САЩ д-р Алън Рапопорт - професор по клинична неврология в медицинския колеж в Лос Анджелис, Калифорния, и президент на Международната асоциация по главоболие.

Предимството на моноклоналните антитела е, че тези медикаменти могат да се свързват със специфични рецептори на повърхността на клетката. В последни фази на изпитания са варианти на лекарства от големите производители. Данните им станаха достояние на големия форум на невролозите във Валенсия. Сравнено с ефекта на плацебо при между 15 и 25%, терапията довела до липса на пристъп в продължение на 3 месеца. А при половината участници намаляла или честотата, или тежестта на кризата. Това според невролога е забележителен успех.

Медицината приема, че мигрената е сред 10-те най-инвалидизиращи болести. От нея страдат средно 12% от населението на Земята, жените пациентки са 3 пъти повечеот мъжете. Но учените смятат, че половината от болните не знаят, че имат страданието, или пък не им е поставена точната диагноза.

Дори в държави с напреднала медицина като САЩ уточняването на причината за оплакванията често отнема много време. Според проф. Рапопорт средно

минават 1 г. и 8 месеца

до диагнозата

Толкова време отнема на джипито и двама-трима лекари специалисти да насочат човека към невролог. Дори и тогава диагнозата не се поставя светкавично, няма биомаркери за диагностика, не помага и ядрено-магнитен резонанс, само дългият и подробен разговор с пациента потвърждава или отхвърля съмненията за мигрена, обясни ученият. Според него достъпът на българите до невролози е по-лесен.

Заболяването е нещо повече от просто главоболие. При него по време на пристъпа се освобождават химически вещества, които причиняват нетърпима болка. Тя често върви

в комплект с гадене,

повръщане, зрителни или

слухови дразнения и

други сетивни нарушения

Като съпътстващи проблеми може да се появят и безсъние, световъртеж, тревожност, паническо разстройство, дори астма и стомашни оплаквания.

Пациентите обичат физическите техники и нефармакологичните - няма лошо в тях, акупунктурата и физиотерапията наистина помагат на някои, но засега липсват научни доказателства и не може да се говори за стандарт, обясни шефът на асоциацията по главоболие.

Американският невролог работи с психолог и прилага безлекарствения метод биофийдбек, който подпомага с различни техники отпускането, релаксацията и овладяването на стреса и болката.

Кафе и препарати с кофеин също помагат, но не и когато се предозират. Невролозите свързват с тонизиращото вещество т.нар. уикенд мигрена. В дните, в които “кафеман” си поспива и става по-късно от обикновено, се събужда с главоболие. Причината е, че не си е взел навреме първото “хапче”. От друга страна, недостатъчното сън се смята за сигурен отключващ фактор, спусък на мигрената.

За масово използвания при главоболие аспирин пък специалистите имат съмнение, че ако се пие редовно в големи дози, води до верижна реакция и пораждане на болка. При силно главоболие и употреба на много аспирин оплакванията се влошават и се стига до самоподдържащ се ритъм на симптомите. Тогава лечението започва с детоксикиране.

Проф. Рапопорт използва за по-леките състояния и терапии с билки, минерали и витамини. Но е категоричен, че при острата мигрена идеалното решение е бързо и достатъчно

силно лекарство, което да

спре оплакванията до 2 часа

Това може да стане с нестероидни препарати или комбинирани аналгетици.

Най-доброто лекарство за бързо спиране на мигрената според невролозите са триптаните. Новите форми на тази група лекарства, някои от които вече достъпни в САЩ, са щадящи за стомаха и червата и ги “заобикалят”. Това става чрез инхалаторни препарати, използване на лепенки за кожно приложение, които освобождават дозирано медикамента, и назални варианти на активната съставка за вдишване през носа. Смисълът на търсене на такива форми е, че хората с мигрена често развиват гастропарези или гадене. По света, но не у нас, се използва и електростимулация.

Ако в месеца човек има 15 и повече дни с главоболие и 8 от тях са мигренозни, това вече се квалифицира като хронична мигрена. За лечението й се използва ботокс (същият токсин, който се прилага и за стопиране на бръчки). Инжекциите обаче са скъпи, освен това трябва да се правят на всеки 3 месеца.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.