iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха тържествата в Брезник по случай Духовния празник на града

Започнаха тържествата в Брезник по случай Духовния празник на града 10_1412323995

Започнаха проявите в Брезник, посветени на Духовния празник на града. Това е 14 октомври, като като такъв, с решение на ОбС, от 2010 година се чества този ден - Денят на покровителката на града Св. Петка.

Тържествата започнаха снощи, когато беше представена книгата „Крепи се буцо” с автори почетният гражданин на Брезник Лозан Иванчев и директорът на Историческия музей в града Симеон Мильов.

Тази вечер в изложбената зала „Класно училище” ще бъде открита фотоизложбата „Българите в Бесарабия. : Хроника на ХХ век”.Тържествата ще продължат от 10 октомври, когато в Брезник ще гостува Габровския драматичен театър с постановката „Село, село, пусто село” по Чудомир. На 13 октомври, жителите на града и техните гости ще се поклонят пред мощите на Св. Петка, частица от които беше донесена от Чипровския манастир за съхранение в местния храм с името на светицата, след което ще има нощно бдение. Кулминацията е на следващия ден, когато ще бъдат отслужени света литургия и празничен водосвет, а след литийното шествиие в едноименната черква ще бъде даден и курбан. Сред проявите по повод празника на Св. Петка са включени още две изложби- едната е под наслов „Да се знае и помни”, а другата е на пернишката художничка Даря Евтимова. Финалът е чак на 23 октомври, когато Драматично- кукленият театър „Васил Друмев” от Шумен ще представи спектакъла „Доктор” по Бранислав Нушич.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.