iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Юбилей празнува именитият скулптор проф. Емил Попов

Проф. Емил Попов на 60 години

60-годишен юбилей празнува днес – 18 юли 2011г., един от най-известните български скулптори проф.  Емил Попов. По-този повод днес именитият творец организира скромно приятелско парти в двора на ателието си в родното му село Дрен.

„Цялата година е юбилей, аз съм тук, така че който, когато пожелае – да заповяда”, покани юбилярът.

А всеки, който реши да го посети няма да съжалява, защото освен че ще поздрави един велик български автор, ще преживее и небивало удоволствие с неговото изкуство.

В навечерието на личния му празник, творецът беше посетен и от Меглена Кунева и Любомир Христов. Двамата са първата кандидат президентска двойка, дошла в Перник. След срещите си с хората решиха да се видят с маестрото и за пореден път да изкажат възхищението си от неговото творчество.

Меглена Кунева казва за Емил Попов, че е „сред творците, с които мерим времето и съвременността”. Когато беше еврокомисар,  в кабинета й в Европейската комисия през цялото време на бюрото й стоеше пластика на бик на Попов.

Времето с великия скулптор минава неусетно и гостите си обещаха отново да го посетят. Специално за тях и за юбилея си той е подредил в плевнята на дядо му Виден, която използва за ателие, и в целия двор ретроспекция на цялото си творчество и всичките си търсения през годините.  В тях има метафори и митологии, но и  природата с цялата нейна сила, както сам обяснява авторът.

В неговите конници и коне, в агнеца и  вълчицата има подтекст, който не се чете  директно, а въздейства като форма, защото почива на илюзията, на неуловимото.

Сега Емил Попов е запленен от Индия, където наскоро е прекарал известно време и с гордост показва една космическа модерна форма, която като пластика е оставил там.

От 20 години маестрото преподава на студенти в Национална художествена академия в София, но в Дрен е сърцето му, което чрез работите му пътува из целия свят.

Честит юбилей, маестро и сполай ти! 

МНОГО СНИМКИ ОТ АТЕЛИЕТО НА ПРОФ. ЕМИЛ ПОПОВ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК!

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.