iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Япония беше пренесена в Перник от нетрадиционна изложба

Япония беше пренесена в Перник от нетрадиционна изложба 07_1437975570

Българка, живееща в Канада показа картини, нарисувани с японската техника суми-е. тя направи атмосферата трогателна с японски чай, изящно украсена торта, музика от Изтока и вълнението на приятели, срещнали се за първи път от много години.

Българката Нели Йорданова, която от 20 години живее в Канада, се завърна в родния си град, за да сподели с приятели и почитатели на изобразителното изкуство своето отношение към света, нарисувано в картини. Нели се увлякла от културата на Япония и в Канада изучавала традиционната техника за рисуване суми-е при Хироши Ямамото и Натали Грилър. При суми-е се използват прости материали, но техниката е доста сложна, макар и нарисуваните по този начин картини да са максимално семпли и изчистени. Художниците използват четири основни елемента – хартията, която е специална, наречена оризова, но може да бъде изработена от всякакви растителни влакна, мастилото, четката и традиционния съд, в който мастилото се приготвя за рисуване. Именно процесът на подготовка на мастилото, когато художникът е седнал пред белия лист на масата или, както японските художници често правят, на земята, е най-интимният момент за твореца, в който той се отърсва от земните си мисли и насочва всички свои сетива към творчеството. Това сподели с публиката художничката, която направи и демонстрация за най-любопитните. Техниката е трудна, защото в момента, в който мастилото влезе в съприкосновение с хартията, то се разлива като по този начин се получават няколко различни тона на черното. Именно затова всяко движение с четката трябва да бъде много прецизно.

“Суми-е е поетична интерпретация, изразена в рисунка или илюстрация, а не фотографско представяне на света. Обектите от природата са пречупени през мирогледа на художника. Какъвто и обект да рисува, художникът се стреми да вложи ритмичната виталност, изразяваща неговото душевно състояние. Голяма стойност в суми-е има силата и спонтанността на движение на четката. Дали е цвете, птица или тих поток във величествена планина, художникът трябва да ги почувства в момента, в който четката докосне хартията. Вътрешната сила, пренесена върху творбата, остава завинаги, въздействайки на всеки, който я види, почти по същия начин, така, както художникът се е почувствал.” Така японската художничка Рут Ямада обяснява философията на суми-е.

Изложбата “Перце докосва Изтока” се откри в галерия Атриум в Областната администрация. Щастливи сме, че можем да посрещнем у дома нашата съгражданка Нели Йорданова, която след няколко изложби в Канада, за първи път показва своите картини в родния си град.”, каза директорът на галерия Перник Елена Темелкова.

Областният управител на Перник Ирена Соколова благодари на художничката, че дава възможност почитателите на изкуството в Перник да се насладят на изящните й творби и откри изложбата. Соколова подари на Нели Йорданова ръчно изработен медальон от художничката Звезделина Минчева.

Топлото посрещане от страна на приятели и непознати развълнува авторката, а импровизираното изпълнение на “Многая лета” от певци от хор “Иван Топалов” я трогна до сълзи.

Четирима късметлии получиха картини, които Нели Йорданова им подари. Красив символ вероятно се крие в това, че две от картините бяха спечелени от бебета, доведени от своите родители на изложбата.

Традиционен японски чай, вкусни сладкиши и японска музика пренесоха гостите в атмосферата на Страната на изгряващото слънце. Истинско произведение на изкуството бе и тортата, изящно украсена със снимка на една от картините, дала и името на изложбата.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.