iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Втора награда получиха скулпторът Богомил Живков и архитектът Иво Манов

Втора награда получиха скулпторът Богомил Живков и архитектът Иво Манов 06_1403505901

Втора награда получи творческият тандем от Перник, скулпторът Богомил Живков и архитектът Иво Манов. Наградата беше от Националния конкурс за изграждане на скулптурен монумент на Цар Самуил (907-1014).

Резултатите бяха обявени преди ден от Съюза на българските архитекти.

Проектът за паметник на скулптура Богомил Живков и младия архитект Иво Манов претворява изправената фигура на българския цар във военни доспехи, щит и меч в реален ръст. Фигурата е монтирана върху постамент от камък, ситуирана в паркова среда. Цялостното внушение на проекта подчертава величието на Цар Самуил като мъдър и неустрашим защитник на независима България.

Славата отдавна съпътства Богомил Живков За него известни галеристи казват, че отдавна е укротил метала в ръцете си и го вае в най-нежните, най-драматичните и най-съкровените форми. Арх. Иво Манов пък е син на Кирил Манов, известен в Перник с финото си усещане към изкуството, което вероятно е предал и на сина си.

Със свои проекти в творческата надпревара участваха 21 колективи от водещи скулптори и архитекти.

Идеята за издигане на паметник на Цар Самуил в София, в памет на 1000–годишнината от неговата смърт, принадлежи на Фондация „Българска памет“ и Столичната голяма община.

През 2011 г. Македония издигна 5-метров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие, а при поставянето му Самуил бе обявен от тамошните власти за македонски цар.

Конкурсът бе спечелен от скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Изграждането на постамента ще бъде финансорано от д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”. Столична голяма община пък ше осигури брона за направата на паметника.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.