iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В с. Студена организират фестивал

В с. Студена организират фестивал 09_1442734390

Първи по рода си фестивал на древните ловни практики, бойните изкуства, билкарството и биохраните „Граои” правят в пернишкото село Студена, като събитието ще се проведе на 26 и 27 септември в центъра на селото. Организатори са неправителствената организация „Изворите на Струма”, местното кметство, ловно-рибарската дружинка, пчеларското дружество и читалище „Светлина”.

Фестивалът е посветен на древните практики на местните тракийски племена и по специално на граоите, чието наименование произлиза от агрианите и за които се предполага, че са дали името на Граово и граовци. Агрианите са обитавали района на Пернишко, Брезнишко и югозападната страна на Витоша и са се славели като изключителни бойци. Говори се, че са били елитен отряд на Александър Македонски и че са спасявали живота му многократно, разказа за Pernik Today генераторът за провеждането на фестивала Ина Май Джар.

Твърди се, че много от елементите на древните бойни изкуства се крият в граовските народни танци, каза още тя.

Песните от този край са с неповторимо диафонично звучене, а приказките и легендите отразяват дълбоката им древност. Затова в двата фестивални дни ще има богата фолклорна програма с участието на сдружение „Нартан” от кв. Църква.

Ще бъдат популяризирани местните породи кучета, предвидено е провеждането и на изложба от детски рисунки от конкурса „Моят приятел кучето”.

Ще има изложба на народни носии в старото училище в Студена. Местни гозби пък ще се разиграят на търг.

Една от основните цели на организаторите е запазването на старото училище като сграда и архитектура, което е най-старото светско учебно заведение в област Перник.

След откриването, първият фестивален ден, 26 септември, започва с демонстрации на бойни изкуства и практики от 10.40 до 13 часа. От 14.30 до 17.30 ч ще се проведе научно-популярната сесия на тема „Древните практики на траките в лова, бойните умения и приложните изкуства”. Ще участва и доц. д-р Александър Илиев – преподавател в НАТФИЗ по пластика, пантомима, комедия „дел’ арте”. Приказно-поетична вечер с участието на поети и писатели от района и страната е предвидена от 18 до 19 ч. Народни танци около вечерния огън започват да се вихрят от 19 часа.

Вторият фестивален ден стартира в 10 часа с демонстрации на бойни клубове и ще продължат 1 час. От 11 часа са насрочени демонстрации на ловни кучета.

От 13 до 15 часа е предвидена втора научно-популярна сесия, посветена на традициите и иновациите в билкарството, пчеларството, здравословното хранене и биологично чистите храни.

Амбицията е фестивалътда стане традиционен и да се провежда последната събота и неделя на месец септември.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.