iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В регионалната библиотека „Светослав Минков” в Перник се съхраняват книги в областта на краезнанието

В регионалната библиотека „Светослав Минков” в Перник се съхраняват книги в областта на краезнанието 04_1397026474

В регионалната библиотека „Светослав Минков” в Перник се съхраняват книги в областта на краезнанието, като те са и най-ценните. Книгите са само в един екземпляр.

Сред тях е любопитното издание „Историко-просветното дело в Радомирско 1927 г.”, в което са включени картини, впечатления, беседи, речи и статии. Авторът е Иван Караиванов, който по това време е бил помощник окръжен училищен инспектор. Книгата е ценна с това, че дава цялостна и пълна картина на просветното дело по онова време. Авторът е направил таблици, в които е отразил броя на училищата, учениците, учителите, включително на чиновете и на черните дъски. В изданието е публикувана своеобразна топографска картотека на всички селища от Радомирска околия. По онова време книгата е струвала 40 лв.

От същия автор е и книгата „Перничани”, която е дарена на библиотеката от писателя Иван Ерулски. Изданието представя картини от Освободителната война 1915-1916 г. и е в памет на загиналите пернишки герои. В книгата е описан духът и полетът на пернишките войници, техните тежки изпитания, славните му подвизи за обединението на народа. Авторът описва красивата природа на освободените земи, населението и живота му в тях.

Ценно и изключително професионално издание е „Почвите в Радомирска околия” от 1943 г. от Владимир Койнов.

Свещеник Стоян Йосифов е авторът на книжката „100 години село Мошино”, издадена през 1939 г.

В юбилейния сборник „Перник 1878 – 1928 г.”, чийто съставител е Ц. Бръшлянов и който е посветен на 80-годишнината на Третото българско царство, е събрано всичко, свързано с Перник – местонахождение, исторически бележки, минало. Обхванат е 40-годишен период – от началото на разработването на рудниците в Перник след Освобождението до годината преди обявяването на миньорското селище за град. Дадена е пълна картина на „Мини Перник” и всичко, свързано с процеса на минодобива, като са отбелязани дори и заплатите на работниците. Обърнато е внимание на благоустрояването на Перник, тъй като след създаването на мините целият живот на града се е въртял около тях. Мината е направила градския парк, училище, театър, черква, изградила е минна баня, на която днес е запазена фасадата, както и жилищата на инженерния състав и на работниците. До днес в Перник е запазена естрадата в парка, на която са се изнасяли концерти по онова време.

Само 5 ст. е била цената на малката книжчица „Описание за монастира „Св. Дух” в с. Търновец, Радомирско. Свещеник Светослав Йорданов пък е съставителят на сборник, посветен на 100-годишнината на храма „Св. Великомъченик Димитрий”, в с. Ярловци, Трънска околия, строен през 1835 г.

Сборникът „Трънски край” с уредник д-р Радослав Тодоров е изключително любопитно и обемно издание, чиято цел и била да допринесе към изучаването на западните български краища. Издало го е Трънското-Знеполско просветно и благотворително дружество „Руй” през 1940 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.