iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник учредиха поетичен конкурс

В Перник учредиха поетичен конкурс

В Перник учредиха национален поетичен конкурс на името на Константин Павлов, като той ще бъде под егидата на Общината и е в знак на признание пред личността и таланта на един от най-големите съвременни поети на България.

Предложението за това идва от български интелектуалци, сред които и художникът Светлин Русев, който е бил сред най-близките хора на Павлов. Статутът на конкурса бе гласуван на последната сесия на Общинския съвет.

Поетичното предизвикателство ще се провежда през две години, като представените в него творби не трябва да са участвали в други конкурси. Ще ги оценява 5-членно жури, в което ще влизат изявени литературни творци и критици. Ще бъдат присъждани първа, втора и трета награди, като във финансово изражение това ще са 500, 300 и 100 лева. Призовете ще бъдат придружавани от материален знак и ще се връчват на специална церемония през месец октомври по време на четванията, посветени на Деня на град Перник. По това време ще бъдат проведени и литературни четения с творби от конкурса.

Константин Павлов е роден 2 април 1933 г. в несъществуващото вече село Попово, чиято територия днес е част от дъното на язовир “Студена”. Освен множество стихосбирки, Константин Павлов е бил автор и на сценарии за филмите „Селцето”, „Чуй петела”, „Бяла магия” и „Илюзия”. Цели 30 години обаче не е печатан поради несъвместимостта му с предишния тоталитарен режим. От 1966 до 1975 г. му е било забранено да работи и публикува.

„След 10 ноември 1989 г. той можеше да претендира, че е един от най-изявените дисиденти. Не го направи. Не позволи на когото и да било да бъде употребен”, това пише председателят на Общинския съвет в Пазарджик Хари Хараламбиев до председателя на ОбС Перник Милан Миланов. Хараламбиев е адвокат, роден е в Перник и е сред генераторите на идеята за учредяване на конкурс на името на Константин Павлов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.