iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник стартира поетичен конкурс на името на пернишкия поет Константин Павлов

В Перник стартира поетичен конкурс на името на пернишкия поет Константин Павлов  08_1439274332

Община Перник обяви поетичен конкурс на името на Константин Павлов, като конкурсът си поставя за цел да откроява творческите постижения в областта на поезията, да стимулира авторите за създаване на високо художествени и философски осмислени стихове, утвърждаващи хуманизъм и безспорни нравствени и естетически ценности, както и да утвърждава авторитета на град Перник като активен културен център.

Право на участие имат български поети, чието творчество отговаря на целите на конкурса. Представените за участие в конкурса творби не трябва да са отличавани на

други конкурси.

Конкурсът е явен и всеки кандидат трябва да изпрати до 3 /Три/ свои поетични творби, напечатани в 5 /Пет/ екземпляра, придружени с имената на участника, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата.

Материалите се изпращат с препоръчана кореспонденция не по-късно от 15 септември 2015 г. на адрес: 2300 Перник Пл.”Св. Иван Рилски” № 1а

Община Перник за Националния конкурс за поезия „Константин Павлов”

Присъждат се Първа награда – 500 лв., Втора награда – 300 лв. и Трета награда – 100 лв.

Константин Павлов е роден на 2 април 1933 година в бившето село Витошко, пернишко. Редактор е в радио "София", в издателство "Български писател", във вестник "Литературен форум" и "Мултифилм". От 1966 година до 1975 му е забранено да работи и публикува.

Един от най - великите литератури на съвременна България е перничанин. Константин Павлов е роден в пернишкото село Витошко, което вече не съществува. Признат като творец със силно влияние върху модерната българска поезия и култура оригиналноста му намира високо признание в чужбина още през 60 - те години на миналия век. Истинското обществено признание за поезията му у нас, обаче настъпва след 1989 година.

Ако беше сред нас днес щяхме да празнуваме неговата 80 - та годишнина.

Константин Павлов намира признание първо в чужбина. Сатири, стихове, "Стари неща", "Елегичен оптимизъм", "Спомен за страха" са част от издадените стихосбирки на поета. Константин Павлов създава сценариите на едни от най - негматичните български филми като "Спомен за близначката", "Чуй петела", "Илюзия", "Бяла магия", "Селцето", "Без драскотина". "Истинският господар на мълчанието" завършва жизнения си път на 75 - годишна възраст. Остават ни стиховете му, чието мълчание тепърва ще отеква в сърцата ни. Първоначално те се предават написани на ръка като заклинания. Преведен е на всички европейки езици, самата Анна Ахматова го нарича "български поет".

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.