iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

В Перник ще се надсвирват музиканти от България, Македония и Сърбия

В Перник ще се надсвирват музиканти от България, Македония и Сърбия 04_1429768587

Започва 10-то юбилейно издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Домакин на изданието е ОК „Дворец на културата”.

Три дни в Перник ще се надсвирват 105 музиканти от цяла България, Македония и Сърбия. Музикалното събитие е под патронажа на кмета Иван Иванов, който ще връчи и Голямата награда на кмета- статуетка за изключително ярко дарование и награда от 1000лв. Официалното откриване ще бъде в петък от 18 часа в галерия „Л.Гайдаров”, а награждаването ще бъде в неделния ден от 18 часа, когато ще бъде и гала концерта на лауреатите.

Младите изпълнители, които са на възраст от 6 до 22 години, ще се състезават в 6 възрастови групи и две категории- музикални школи и музикални училища. За първи път ще има и награда от областният управител. Освен това на престижния форум ще бъдат връчени и награди на ръководители за професионалните им умения, награди за клавирен съпровод, ще бъдат отличени и най-малките участници, момче и момиче под 6-годишна възраст. Актьорът Божидар Попчев, който е водещ на конкурса от самото му начало, ще дари хонорара си във вид на награда за най-артистично изпълнение.

Младите дарования ще защитават своите изпълнителски умения на пиано, цигулка, виолончело, виола, китара, флейта, тромпет, саксофон, ударни инструменти, камерни формации. За първи път в конкурса ще се представят изпълнители с арфа, обой, фагот и клавирно трио.

Председател на журито е диригентът на КО „Орфей” маестро Райчо Христов, който ще оценява представянето на музикантите заедно със свои колеги от НБУ, Националното музикално училище „Л.Пипков” и диригентът на Духовия оркестър Трифон Трифонов.

„Правим този фестивал от 2006-та година, а идеята за неговото провеждане е на директора на Обединената школа по изкуствата по онова време Илияна Илиева. В първите конкурси участваха 50 деца от страната, а сега са над 100. Това е един престижен форум, който се наложи през годините и само още два-три града в страната правят подобни музикални събития”- каза директорът на двореца Петьо Фетфов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Април-2016

17-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.