iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Мошино ще честват "Илинден" по стар стил

В Мошино ще честват "Илинден" по стар стил 07_1438328234

В българския народен календар е съхранена стародавната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник, като за един от най-големите квартали на Перник- Мошино, това е св. Пророк Илия.

На 2 август, "Илинден" по стар стил, жителите му отдават почит към своя покровител. На тази дата, в далечната 1839г., мошинци се събират за първи път на вечерна молитва в новопостроената черква. Сега, за аналите на историята, съборът ще запише своята 176-та година.

По традиция празникът ще започне в 8.30 ч. с утринна служба и света литургия в храм "Св. Пророк Илия", който ще е отворен през целия ден и всеки мирянин може да го посети и запали свещичка за здраве.

Пъстри атракциони, шарени сергии, димящи скари ще привличат жителите и гостите на квартала. За доброто им настроение, с пожелание за здраве и добруване ,кметство "Изток" организира и празнична програма на две сцени.

В 18.00 ч. на сцената пред читалище "Съзнание" любителите на хубавите български народни песни и танци ще имат възможност да се срещнат с един от най-популярните и обичани изпълнители на македонски песни, Иван Дяков, и с танцьорите от ФА "Граово".
Три часа по-късно, от 21.00ч., на сцената пред Младежки дом - Мошино фолк звездата Анелия ще зарадва своите почитатели .
С всяка следваща година, съборът става все по-популярен и събира много гости и приятели.

За любителите на народната музика ще имат възможност да се порадват и потанцуват с популярните песни на Иван Дяков и средношколската формация на Ансамбъл"Граово".

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.