iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Кладница ще се съберат 949 участника на фестивала “Витошки напеви”

В Кладница ще се съберат 949 участника на фестивала “Витошки напеви” 06_1403177871

В пернишкото село Кладница ще се съберат 949 участника на седмият регионален фолклорен фестивал “Витошки напеви”, който ще се проведе на 21 и 22 юни.

Тази година събитието е 2 в 1 и включва и общински етап от ХІ Национален събор на народното творчество – Копривщица 2015, съобщи Милчо Георгиев от Община Перник, който ще бъде член на журито. По традиция във „Витошки напеви” участват самодейци от селищата около планината ”Витоша” и по долините на реките Струма и Места.

По 12 часа, от 9.00 сутринта до 21.00 вечерта ще текат изявите на самодейците в двата фестивални дни. На сцената те ще пеят, танцуват и свирят, сладкодумци и хумористи ще разказват интересни случки от ежедневието, деца ще се наддумват със стари броилки и ще представят игри, които са играли някога техните дядовци. Публиката ще се наслади на жени-баячки, запазили магическите лековити думи от баби и пра-баби.

Участници от 5 области и 10 общини пристигат в Кладница за събота и неделя. Това са представители на Перник, Радомир, Кюстендил, Струмяни, Петрич, Софийска голяма община, Елин Пелин, Сапарева баня, Костинброд и Самоков.

Съборът е с конкурсен характер. Жури от специалисти в областта на фолклора ще оценява изпълненията. Всички участници ще получат грамоти за участието си, а най-добре представилите се – парични и предметни награди.

Инициативата е на читалище “Пробуда-1937 г.” в с. Кладница, ХІ Общински събор на народното творчество, Община Перник, кметството в Кладница и тамошното читалище „Пробуда-1937 г.” Главната цел на събора е поддържане на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около Витоша и по поречието на Струма и Места.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.